Guvernul american a informat fondurile de investitii ca urmeaza noi sanctiuni impotriva Rusiei
Proteste la Moscova, Rusia. Sursa foto: Mediafax
Administratia Obama i-a anuntat saptamana trecuta pe mai multi sefi de fonduri mutuale si fonduri de hedging ca Statele Unite pregatesc noi sanctiuni impotriva Rusiei in contextul conflictului din Ucraina, potrivit Bloomberg.
Oficiali de la Deparamentul Trezoreriei si din cadrul Consiliului National de Securitate al SUA s-au intalnit la Washington cu directorii fondurilor de investitii, a declarat pentru Bloomberg o sursa care a participat la discutii.
Reprezentantii guvernului american i-au avertizat pe oamenii de afaceri ca urmeaza noi sanctiuni impotriva Rusiei si ca, daca sunt ingrijorati, ar trebui sa ia masuri pentru a gestiona aceste riscuri, a afirmat sursa citata. Intalnirea a avut loc cu aproximativ o saptamana inaintea reuniunii care s-a incheiat joi la Geneva, unde liderii Rusiei, Statelor Unite, Uniunii Europene si Ucrainei au incercat sa negocieze o solutie pentru incheierea conflictului.
Potrivit sursei citate, managerii de fonduri prezenti la intalnire au ramas in dubiu, nestiind daca avertismentul Casei Albe se va materializa sau daca guvernul a incercat doar sa declanseze retrageri de capital pentru a aplica noi presiuni.
Fosti oficiali din administatia americana, contactati de Bloomberg, considera ca inghetarea accesului Rusiei la pietele financiare globale reprezinta cel mai important instrument de presiune aflat la disopzitia presedintelui Barack Obama in negocierile privind criza din Ucraina.
Discutiile de la Geneva s-au incheiat joi cu un acord pentru de-escaladarea conflictului, care ar presupune dezarmarea militiilor care au ocupat diverse obiective ale administratiei in estul Ucraineni, parasirea spatiilor ocupate, acordarea de amnistie protestatarilor pro-rusi care au fost arestati, trimiterea unei misiuni OSCE pentru a supraveghea implementarea masurilor si stabilirea unui dialog national larg.
SUA si UE au cerut Rusiei sa ia masuri pentru a se asigura ca acordul de la Geneva va da rezultate, pentru a evita noi sanctiuni. Presedintele rus Vladimir Putin a afirmat ca spera sa nu fie nevoit sa trimita trupe in Ucraina. Actiunile de pe pietele emergente si rubla ruseacsa s-au apreciat in urma acordului de la Geneva.
Criza din Ucraina a declansat retrageri de capital din Rusia, rubla inregistrand o depreciere de 7,3% fata de dolar de la inceputul acestui an. Costul de asigurare a datoriei de stat a Rusiei fata de posibilitatea de default a crescut de asemenea semnificativ. Investitorii trebuie sa plateasca 248.000 de dolari pentru a asigura titluri rusesti de 10 milioane de dolari cu maturitatea la 10 ani, fata de 166.000 de dolari la finele anului trecut, potrivit datelor CMA, divizie a McGraw Hill Financial.
O sursa oficiala americana a declarat pentru Bloomberg ca guvernul nu a cerut explicit investitorilor, la intalnirea de saptamana trecuta, sa actioneze in vreun fel in ceea ce priveste piata rusa. Sursa a adaugat ca Departamentele Comertului si Trezoreriei sunt in dialog permanent cu mediul de afaceri, pentru a informa investitorii de intentiile guvernului, inclusiv sanctiuni impotriva unor tari.
Pe acelasi subiect: