Gruparea Statul Islamic, care a anuntat luni infiintarea unui "califat" pe teritoriile ocupate in Siria si Irak, "a preluat controlul asupra campului petrolifer Al-Tanak, situat in zona desertica Al-Chouaitam, din estul provinciei Deir Ezzor", a anuntat, joi seara, OSDH.

Al-Tanak era ultimul dintre marile campuri petrolifere din regiune ce nu se afla sub controlul islamistilor, care au desfasurat actiuni pentru a-l ocupa dupa retragerea combatantilor rivali din cadrul Frontului Al-Nosra, filiala siriana a Al-Qaida.

Un singur camp petrolifer din Siria nu se afla in prezent sub controlul gruparii Statul Islamic. "Campul petrolifer Al-Ward este controlat de membri unui trib si produce doar 200 de barili pe zi, ceea ce nu inseamna mare lucru", a explicat Rami Abdel Rahmane, directorul OSDH.

Statul Islamic a preluat joi controlul asupra campului Al-Omar, unul dintre cele mai mari din Siria, unde productia era de 10.000 de barili pe zi, iar insurgentii au cucerit aproape in intregime provincia Deir Ezzor, bogata in zacaminte de petrol.

Razboiul intre insurgentii din gruparea Statul Islamic (SI) si miscarile rebele, anterior unite impotriva regimului condus de Bashar al-Assad, a inceput in ianuarie, dupa ce SI a fost acuzata de tendinte hegemonice si de comiterea unor atrocitati impotriva civililor, militantilor si rebelilor sirieni.

Insurgentii din Statul Islamic au fost alungati din provincia Alep, din nordul Siriei, si s-au retras in februarie in provincia Deir Ezzor. Factiuni din cadrul gruparii au lansat insa o ofensiva la 30 aprilie si au preluat controlul asupra mai multor localitati din regiunea cu bogate zacaminte de petrol din estul Siriei.

Moscova cere Consiliului de Securitate al ONU sa impiedice SI sa vanda petrol brut

Rusia a propus partenerilor din cadrul Consiliului de Securitate ONU sa adopte o declaratie care recomanda sa fie impiedicata vanzarea de petrol brut de catre "grupari teroriste din Siria", in special de catre Statul Islamic, potrivit unor diplomati, citati de AFP.

In proiect se exprima ingrijorarea Consiliului fata de "preluarea controlului asupra campurilor petroliere din Siria de catre grupari teroriste", citant SI si Frontul al-Nosra.

Consiliul "condamna cu fermitate orice tranzactie, directa sau indirecta, cu petrol din Siria implicand grupari teroriste" si subliniaza ca astfel de tranzactii "constituie o sustinere financiara" a acestor grupari si pot fi pedepsite cu sanctiuni ONU.

Acest proiect "incurajeaza toate statele membre sa ia masurile necesare" pentru a-i impiedica pe cetatenii lor sa se angajeze intr-un astfel de comert.

Textul ar putea fi supus unor consultatii in cursul saptamanii intre cei 15 membri ai Consiliului. Este vorba despre o declaratie care urmeaza sa fie adoptata cu unanimitate, mai putin constrangatoare decat o rezolutie.

Rusia a asigurat presedintia Consiliului de Securitate al ONU pana la 1 iulie, cand functia este preluata de catre Rwanda.

Ambasadorul rus la ONU Vitali Ciurkin a declarat in urma cu cateva zile ca "una dintre principalele surse de finantare" ale SI este vanzarea ilegala de petrol brut din Siria si Irak si ca "diverse state cumpara (acest petrol) prin intermediari". "Deoarece este vorba de o organizatie terorista, cei care cumpara acest petrol finanteaza terorismul", a subliniat el.

Societe Generale avertizeaza ca pretul petrolului Brent ar putea urca pentru scurt timp la 150 de dolari pe baril, in cazul in care conflictele din Irak si Siria se extind si afecteaza campurile petrolifere.

O astfel de perturbare a pietei, "putin probabila" insa, ar declansa un raspuns coordonat de introducere pe piata de petrol din rezervele strategice ale statelor membre ale Agentiei Internationale pentru Energie.