Cotatia barilului de titei Brent cu livrare in iulie a urcat cu 1,1%, sau 1,09 dolari, la 111,04 dolari, cel mai ridicat nivel de la inceputul lunii martie, cand pretul a crescut din cauza tensiunilor dintre Ucraina si Rusia, anunta MarketWatch, citat de Mediafax. 

Barilul de petrol West Texas Intermediate din SUA a avansat cu 1%, sau 1,03 dolari, la 105,42 de dolari. 

Violentele au continuat joi in Irak. Fortele kurde au preluat controlul orasului petrolier Kirkuk, pentru a-l proteja de un posibil asalt al insurgentilor SIIL care au ocupat teritorii extinse in ultimele zile, potrivit oficialilor kurzi, citati de AFP.  Aceasta este prima data cand fortele kurde controleaza total acest oras multietnic situat la 240 de kilometri nord de Bagdad, unde in mod normal securitatea este asigurata de o forta de politie comuna formata din elemente arabe, kurde si turkmene.  SIIL a ocupat Tikrit, dar si Mosul, al doilea mare oras al tarii. 

"Pentru moment, conflictul este localizat in nordul tarii, dar se pare ca piata ar putea fi ingrijorata ca s-ar putea extinde catre campurile petrolifere din sud, avand in vedere ca pretul barilului Brent a urcat cu circa 2 dolari in 24 de ore", potrivit  JBC Energy. 

SIIL a preluat si controlul asupra orasului Dhuluiya, situat la 90 de kilometri nord de Bagdad, au precizat un colonel al politiei si locuitori contactati prin telefon de AFP.  Un purtator de cuvant al SIIL a amenintat intr-o inregistrare ca organizatia va ocupa noi orase, inclusiv Bagdad. 

Ministrul irakian responsabil de sectorul petrolier, Abdul Kareem Luaibi, a declarat miercuri ca nu se asteapta ca violentele sa se extinda in sud, in timp ce ministrul de Externe a avertizat ca Irak se confrunta cu o "amenintare mortala" din partea insurgentilor SIIL.