Greenpeace solicita Romaniei sa sustina oprirea negocierilor pentru Tratatul de liber schimb SUA-UE, la Consiliul de la Bruxelles
TTIP
Greenpeace Romania solicita ministrului Economiei, Comertului si Relatiilor cu Mediul de Afaceri, Costin Borc, sa sustina oprirea negocierilor actuale pentru Parteneriatul Transatlantic pentru Comert si Investitii (TTIP) dintre UE si SUA, potrivit unui comunicat al organizatiei.
Consiliul UE pentru Afaceri Externe se reuneste in data de 13 mai 2016, pentru a discuta, printre altele, TTIP si acordul economic comercial cuprinzator UE - Canada (CETA).
Greenpeace trage puternice semnale de alarma in privinta celor doua acorduri comerciale discutate si solicita ministrului sa ceara oprirea negocierilor in aceste procese.
La inceputul saptamanii in curs, Greenpeace Olanda a oferit publicului larg posibilitatea consultarii unui numar de 13 capitole din textul negocierilor pentru TTIP. Pana atunci, aceste informatii au fost tinute secrete, spun reprezentantii Greenpeace.
Conform documentelor, desi negocierile se desfasoara cu usile inchise pentru parlamentele nationale si cel european, cat si pentru societatea civila, de fapt au avut loc mai multe consultari cu lobby-ul companiilor interesate de semnarea TTIP, amprenta acestora regasindu-se in capitolele publicate. Acest aspect pune sub semnul intrebarii corectitudinea intregului proces de negociere, apreciaza Greenpeace.
In multe cazuri documentele arata cum implicarea industriei a avut un rol determinant in decizii importante, punctand existenta unor discutii repetate despre necesitatea consultarii industriei si instante in care au fost preluate indrumarile din partea acesteia.
Din punct de vedere al protectiei mediului, textele dezvaluie mai multe motive de ingrijorare. De exemplu, in toate cele 248 de pagini nu exista nicio referire la prevenirea sau diminuarea impactului comertului asupra climei, regula Exceptiilor Generale din acordul GATT lipseste de asemenea, iar principiul precautiei instaurat prin Tratatul UE nu este mentionat in nicio instanta.
"Date fiind importanta si magnitudinea implicatiilor acestui subiect, consideram ca negocierile nu mai pot continua in forma actuala, in secret, ci este necesara transparentizarea intregului proces. Pentru a putea afla in cunostinta de cauza daca acest acord este benefic economiei si cetatenilor Romaniei si ai UE, publicarea in intregime a capitolelor negociate consolidate este absolut necesara, precum si stabilirea unui proces transparent de consultare publica la nivelul fiecarui stat membru”, spune Ionut Cepraga, coordonator de campanii in cadrul Greenpeace Romania.
Conform acestuia, impactul CETA asupra economiei nationale si asupra dezvoltarii durabile raman necunoscute.
“Acordul economic comercial cu Canada nu pune Romania pe picior de egalitate, Canada (ca si SUA, de altfel) refuzand ridicarea vizelor pentru cetatenii romani. Acest lucru a fost subliniat deja de Ministerul Afacerilor Externe din Romania, dar problema nu a fost solutionata. Sustinem ca semnarea acordului CETA de catre Romania nu poate sa aiba loc inainte de rezolvarea problemelor legate de regimul vizelor intre cele doua tari, intrucat comertul liber nu poate fi mai presus de libera circulatie a cetatenilor romani”, adauga Ionut Cepraga.
Mai multe despre:
#TTIP#Greenpeace
Pe acelasi subiect: