Cu cat ar putea creste economia Romaniei, incepand din 2027, odata cu aplicarea TTIP, cel mai mare acord regional de comert liber din istorie
Produsul intern brut al Romaniei ar putea creste cu aproximativ 0,25% anual, incepand din 2027. Este anul in care Parteneriatul Transatlantic pentru Comert si Investitii (TTIP) ar fi pus in aplicare pe deplin. In functie de rata de schimb, cresterea in PIB ar insemna pana la 500 de milioane de dolari anual, potrivit economistului-sef in cadrul Directiei Generale pentru politici comerciale a Comisiei Europene, Lucian Cernat.
"Estimarile arata un efect economic general pozitiv al acordului TTIP asupra economiei romanesti. PIB-ul Romaniei ar putea creste cu aproximativ 0,25% anual, incepand din anul 2027, data la care acordul ar fi pus in aplicare pe deplin. In functie de rata de schimb, in urmatorii 12 ani, cresterea in PIB ar insemna pana la 500 de milioane de dolari anual. Balanta comerciala cu SUA s-ar imbunatati, deoarece este estimata o crestere cu aproape 35% a exporturilor, comparativ cu o crestere a importurilor bilaterale cu doar 25%. Apreciez ca 90% din beneficiile estimate ar decurge din eforturile de reducere a barierelor netarifare, eliminarea celor tarifare avand o pondere relativ redusa in total", a declarat Lucian Cernat.
Lucian Cernat si Csilla Lakatos, economist la Banca Mondiala, sunt autorii unui studiu referitor la impactul economic al Parteneriatului Transatlantic pentru Comert si Investitii asupra Romaniei.
Conform cercetarii, cresterea exporturilor romanesti, tot in functie de rata de schimb, se va situa la circa un miliard de dolari, incepand cu 2027.
"Circa 40.000 de romani isi datoreaza locul de munca firmelor care exporta in SUA. In prezent, 150.000 de firme din UE exporta in SUA, dintre acestea 1.000 fiind companii din Romania", a mai spus Lucian Cernat.
La randul sau, Angela Filote, sefa Reprezentantei Comisiei Europene in Romania, a subliniat ca incheierea TTIP ar duce la crearea celei mai mari piete comune, in conditiile in care UE are 25 de milioane de someri, aceasta fiind si una dintre cele zece prioritati ale Comisiei Juncker.
"Cautam solutii pentru ocuparea fortei de munca. Ne propunem ca prin astfel de acorduri comerciale, nu numai cu SUA, sa liberalizam doua treimi din comertul UE. Un proiect atat de mare ca TTIP are nevoie de sustinerea tuturor partilor interesate. Iar cand spun sustinere nu inseamna neaparat ca toata lumea sa fie de acord cu viziunea CE, ci ca avem nevoie sa cunoastem parerea tuturor acestor parti interesate si in ce masura este nevoie sa tinem cont si de contributiile altor jucatori pe aceasta piata", a mentionat Angela Filote.
Potrivit acesteia, comertul este fundamental pentru prosperitate in Europa, in conditiile in care 31 de milioane de locuri de munca in Europa depind de exporturi.
"Asta inseamna 14% din toata forta de munca. Acordul nu aduce atingere standardelor inalte pe care le avem in Uniunea Europeana. Este un acord controversat si de aceea, la nivelul CE, dorim sa avem cat mai multe pareri. Sper ca economia Romaniei sa profite la maximum de oportunitatile de crestere economica oferite de acest acord", a mai spus Filote.
Ce este TTIP
TTIP este un acord comercial intre Uniunea Europeana si Statele Unite ale Americii, ce se prefigureaza a deveni cel mai mare acord regional de comert liber din istorie.
Prima runda de negocieri a avut loc in iulie 2013 si a avut ca scop inlaturarea obstacolelor comerciale dintre cele doua piete, prin reducerea barierelor tarifare si non-tarifare, respectiv uniformizarea reglementarilor de natura tehnica si standardelor dintr-o gama larga de sectoare economice.
Cu toate acestea, reprezentantii societatii civile, ai mediului privat si ai sindicatelor afirma ca prevederile TTIP le sunt necunoscute, iar cetatenii Romaniei ar trebui sa fie informati.