Liderul partidului, Alekos Alavanos, a declarat intr-o conferinta, la Atena, ca se opune masurilor de austeritate impuse tarii sale. El a argumentat ca Grecia nu poate iesi din recesiune atat timp cat este "inchisa" in moneda comuna.

Dar sondaje de opinie arata ca grecii sustin ramanerea in euro. Perspectiva iesirii Greciei din zona euro a fost dezbatuta inca de la izbucnirea crizei financiare, in 2009. Insa grecilor li s-a spus ca un eventual "Grexit" reprezinta cel mai rau scenariu si ca va provoca dificultati si mai mari tarii.

Alavanos, un fost lider Syriza (extrema-stanga, in opozitie), argumenteaza ca renuntarea la euro va provoca un "mic soc" dar, prin devalorizarea drahmei, va aduce rapid rezulate pozitive si va crea un exemplu pentru celelalte tari din zona euro.

Un artist in domeniul ceramic, Yannis Stavridis, prezent sambata la conferinta, a explicat de ce s-a hotarat sa adere la Plan B. "Cred ca iesirea din (zona) euro va aduce tarii noastre posibilitatea de a dezvolta o politica economica independenta in favoarea poporului", a declarat el pentru Reuters. "Euro este un corset stramt, care impiedica Grecia sa se dezvolte", a apreciat el. Partidul are in prezent 400 de membri.

Guvernul grec insisita ca nu exista cale de intoarcere de la reforme si ca dezbaterea cu privire la iesirea Greciei din zona euro face parte din trecut.