Randamentul obligatiunilor elene pe termen de 10 ani a scazut cu un punct procentual, la 8,2%, cel mai redus nivel din iunie 2010.  In martie 2012, randamentul acestor obligatiuni a atins un maxim de 37%.

Fitch Ratings a imbunatatit marti ratingul suveran al Greciei cu o treapta, de la nivelul CCC la B-, cu perspectiva stabila, datorita echilibrarii economiei si a progreselor in eliminarea deficitelor bugetar si de cont curent, care au redus riscul iesirii tarii din zona euro, relateaza Kathimerini.

"Pretul a fost mare, in privinta contractiei economice si a somajului, iar capacitatea de redresare este inca indoielnica. Reducerea datoriei suverane si relaxarea tintelor fiscale au dus la cresterea unui indice privind increderea, calculat de banca centrala elena, la maximul ultimilor trei ani, iar riscul iesirii din zona euro s-a redus", se arata intr-un comunicat al Fitch.

Grecia beneficiaza de rating B- cu perspectiva stabila din partea Standard & Poor's si de rating C din partea Moody’s.

Toate calificativele se afla in categoria "junk", nerecomandata investitiilor.

Economia Greciei s-a contractat puternic in ultimii cinci ani, dar si-ar putea reveni usor in acest an. Statul elen ar putea inregistra chiar un excedent bugetar primar, care exclude serviciul datoriei.  Numerosi analisti si investitori anticipeaza ca Grecia va avea nevoie de o noua restructurare a datoriei, care, potrivit Fitch, ar putea atinge 180% din PIB in intervalul 2013-2014. Anul trecut au fost efectuate doua astfel de operatiuni.