Potrivit proiectul de buget, economia va ramane in recesiune anul viitor, in scadere cu 1,3%, dupa o contractie de 2,3% in 2015, inainte de revenirea la crestere in 2017.    

Tsipras, al carui guvern de stanga a fost reales pe 20 septembrie, dupa o schimbare radicala de atitudine, acceptand un plan de salvare de 86 miliarde euro in schimbul unor reduceri de cheltuieli, cresteri de impozite si reforme economice sub supraveghere stricta externa, a declarat in fata parlamentarilor ca se va zbate pentru a negocia reducerea datoriilor.    

Bugetul contine un total de 6,4 miliarde euro de masuri de austeritate in acest an si anul viitor, 4,34 miliarde in 2016.    

Ministrii de finante din zona euro au fost de acord sa discute o restructurare limitata a datoriilor, dar nu o stergere, daca Grecia incheie cu succes o prima revizuire a noului program de salvare pana la sfarsitul acestui an, ceea ce presupune reforme ale impozitarii, pensiilor si administratiei publice, aminteste Reuters, preluata de Agerpres.

"Vom propune o extindere a imprumuturilor scadente, o reducere a ratelor dobanzilor si o conversie la dobanda fixa", a mai spus Tsipras.    

Prim-ministrul a afirmat, de asemenea, ca obiectivul guvernului este sa restabileasca accesul pe piata de capital in 20 de luni, pana in prima jumatate a anului 2017, si ca el se asteapta la revenirea cresterii economice de la mijlocul anului viitor.

Economistii afirma ca ambele tinte par optimiste, daca nu imposibile.