Cotele obligatorii, puse pe "tapet": Grecia se teme ca statele vest-europene vor prelua refugiatii calificati si ea va ramane cu ceilalti
Odata ce cotele obligatorii de refugiati au fost impuse statelor UE, urmeaza selectia celor care vor fi redistribuiti. Modul in care se va face acest lucru preocupa pe tot mai multi, inclusiv organizatiile umanitare din Grecia, potrivit EFE.
Grecia este principalul beneficiar al cotelor, dintre cei 66.000 de refugiati care vor fi impartiti intr-o prima etapa, 50.400 urmand sa fie preluati din taberele de pe teritoriul ei.
In aceasta etapa, vor fi redistribuiti numai refugiati proveniti din Siria, Irak si Eritreea. Dar in Grecia sosesc si migranti din alte state, precum Afganistan, iar ce se va intampla cu toti cei care nu vor fi relocati inca nu este clar, remarca Nikitas Kanakis, presedintele filialei grecesti a organizatiei Medici fara Frontiere.
In plus, "tarile din nordul Europei ii vor primi pe cei mai bine instruiti, iar ceilalti ce vor face?'" se intreaba reprezentantul MsF, care estimeaza ca decizia privind cotele obligatorii "ar putea crea in Grecia o problema permanenta".
Si presedintele organizatiei umanitare grecesti Praksis,Tzanetos Antypas, crede ca sistemul de cote de refugiati mai mult va agrava situatia. Tarile din "nordul Europei vor folosi Grecia, Italia si Malta ca locuri de selectie (a refugiatilor) si nu se vor interesa de cei care nu vor fi selectati", iar acestia din urma nu isi vor putea continua drumul catre centrul si nordul Europei, riscand sa ramana blocati pe teritoriul grec, subliniaza sursa citata.
Primele trei centre de inregistrare si selectare a migrantilor, asa numitele "hotspoturi", vor fi deschise pana la sfarsitul lunii octombrie pe insulele grecesti Lesbos, Kos si Leros.
Potrivit OIM, dintre cei aproximativ 430.000 migranti care au ajuns in acest an cu diverse ambarcatiuni in Europa traversand Marea Mediterana, 309.000 au tranzitat Grecia, tara unde cei mai mai multi nu doresc sa ramana, obiectivul lor fiind sa ajunga in vestul Europei, destinatia Germania.
Odata ajunsi in insulele grecesti, migrantii sunt transportati organizat de catre autoritati la Atena, de unde ei isi continua calatoria prin Europa. Drept urmare, guvernul grec a fost adesea acuzat ca nu isi protejeaza granitele si ca ajuta migrantii sa ajunga in Europa, mai ales ca, in conformitate cu regulamentul de la Dublin (ce reglementeaza examinarea cererilor de azil in Europa), refugiatii trebuie sa ceara azil in prima tara unde ajung in spatiul comunitar.