Bursa de la Atena inregistra luni dimineata un declin de 1%, dupa anuntarea rezultatelor la alegerilor parlamentare anticipate de duminica. 

"Al treilea pachet de asistenta financiara ramane valabil dincolo de ziua alegerilor si de discutiile din coalitie. Odata ce Tsipras a semnat acordul, ne asteptam ca el sa-si indeplineasca angajamentele", a afirmat purtatorul de cuvant al guvernului german, Steffen Seibert.

Analistii avertizeaza ca exista riscul ca reformele acceptate in schimbul asistentei financiare sa nu fie pe deplin implementate din cauza lipsei lor de popularitate in randul electoratului elen si a membrilor Syriza. 

In conditiile in care Germania este cel mai mare contributor la programele de asistenta acordat Greciei, unii aliati ai cancelarului Angela Merkel sunt ingrijorati de nivelul evaziunii fiscale in Grecia. 

"Sper ca va exista o majoritate stabila in Parlamentul elen astfel incat reformele sa fie continuate. De asemenea, Executivul de la Atena trebuie sa adopte noi legi care sa imbunatateasca colectarea taxelor", a afirmat pentru Reuters Ralph Brinkhaus, vicepresedinte al grupului parlamentar al conservatorilor condusi de cancelarul Angela Merkel.

Alexis Tsipras si-a stabilit prioritatile dupa victoria in alegeri: relansarea economiei si restructurarea datoriei Greciei 

Liderul stangii radicale Syriza a anuntat ca obiectivele sale imediate sunt relansarea sistemului bancar si a economiei elene, precizand de asemenea ca va cere din partea creditorilor internationali ai Atenei o restructurare a datoriei, dupa victoria neasteptat de clara in alegerile anticipate de duminica, ce l-a readus in fruntea guvernului. 

Potrivit unui oficial al Syriza, citat de Reuters, printre alte prioritati stabilite de Tsipras se numara si aplicarea prevederilor din planul de salvare convenit cu creditorii internationali si gestionarea valului de imigranti si refugiati care ajung pe insulele grecesti. 

"Acum avem posibilitatea de a avansa pe termen lung. Multi au crezut ca va fi doar un intermezzo al stangii, insa nu e asa", a mai spus el, potrivit DPA.

"Acum avem o oportunitate serioasa de a face planuri pe patru ani, pentru a scoate poporul din aceasta situatie dificila", a adaugat Tsipras. 

Syriza este marele castigator al scrutinului anticipat de duminica, marcat de o fragmentare a peisajului politic elen dupa sase ani de criza economica si de un nivel record al absenteismului, pe fondul oboselii electoratului, chemat pentru a treia oara la urne, dupa alegerile legislative din ianuarie si referendumul din iulie privind acordul cu creditorii internationali.