“Cresterea economica in Romania este prognozata sa ramana robusta in 2015 si in 2016, sustinuta de consumul privat solid si redresarea investitiilor. Inflatia ar urma sa scada semnificativ in 2015 si sa ramana la un nivel scazut, iar procesul de consolidare fiscala s-ar putea schimba in 2016”, se arata in raportul Comisiei Europene, preluat de Agerpres.

In acest an, cresterea PIB-ului va ramane robusta si peste potential, la 2,8%, in principal datorita consumului privat si a investitiilor. Accelerarea cererii pe plan intern, sprijinita de reducerea taxarii indirecte, precum si de mediul extern ar urma sa majoreze avansul economiei la 3,3% in 2016.

Executivul comunitar estimeaza ca increderea consumatorilor, aflata la un nivel ridicat, asteptata crestere a salariilor, reducerea TVA la alimente, perspectiva mai favorabila a pietei muncii si inflatia scazuta vor majora veniturile de care beneficiaza gospodariile.

Investitiile private vor continua probabil sa creasca in 2015 si 2016, datorita costurilor de imprumut mai scazute, a perspectivelor robuste de crestere si a increderii ridicate in economie. Si investitiile publice sunt asteptate sa creasca in 2015 datorita sporirii absorbtiei fondurilor UE, inainte de un declin in 2016.

Prognoze optimiste pentru zona euro, pesimiste pentru Grecia

Comisia Europeana a imbunatatit estimarile de crestere a zonei euro pentru acest an, dar a inrautatit prognoza pentru Grecia la 0,5%, fata de un avans de 2,5% estimat anterior.

In 2015, PIB-ul zonei euro ar urma sa inregistreze o expansiune de 1,5%, comparativ cu un avans de 1,3% estimat in februarie, se arata in previziunile economice de primavara publicate marti de Comisia Europeana. Pentru 2016 a fost mentinuta estimarea de crestere de 1,9% pentru cele 19 state din zona euro.

Redresarea economiilor europene se intareste. Desi aceasta tendinta este incurajatoare, trebuie sa ne asiguram ca avansul economiei este de durata si sustenabil”, a afirmat Valdis Dombrovskis, comisar european pentru moneda euro si dialog social.

Redresarea este sprijinita de Germania, cea mai mare economie din Europa, care ar urma sa inregistreze un avans de 1,9% anul acesta si de 5% anul viitor. Si PIB-ul Spaniei este asteptat sa creasca cu 2,9% in 2015 si cu 2,6% in 2016.