Statele care vor avea cel mai mult de suferit in cazul iesirii Greciei din zona euro. Impactul asupra Romaniei

Oficialii din Albania, Bulgaria, Macedonia, Romania si Serbia sustin ca au pus in carantina diviziile locale ale bancilor grecesti, astfel incat chiar daca bancile mama intra in colaps subsidiarele lor vor supravietui. Insa chiar si asa nu pot impiedica retragerea depozitelor.

Daca criza din Grecia declanseaza o panica in randul deponentilor care se vor grabi sa-si scoata banii din institutiile de credit controlate de bancile grecesti rezultatele vor fi impredictibile. 

"Nu este bine atunci cand casa vecinului tau este in flacari", a declarat presedintele Asociatiei bancilor din Bulgaria, Levon Hampartzoumian, chiar daca acesta considera ca nu exista o amenintare directa din partea Greciei. transmite Agerpres.

Bancile grecesti controleaza aproximativ o cincime din sectoarele bancare din Bulgaria si Macedonia si usor mai putin in Romania, Serbia si Albania. 

Draghi, BCE: Bancile elene sunt sigure cat timp Grecia ramane in programul cu creditorii

Reuters a intrebat bancile centrale din regiune cu expunere pe cele grecesti care sunt masurile preventive pe care le-au introdus.

In Bulgaria, banca centrala are autoritatea de a limita nivelul fondurilor care pot fi transferate de la diviziile locale catre actionarii din Grecia.

"Bancile grecesti din Bulgaria sunt structuri separate", a declarat presedintele bulgar Rosen Pleneliev, la inceputul lunii. 

In mai multe tari vecine Greciei legislatia impiedica bancile mama sa reduca capitalul subsidiarelor lor locale fara permisiunea bancii centrale.

De asemenea, mai multe banci centrale au decis in ultimele luni sa sporeasca monitorizarea bancilor grecesti.

"Ne-au informat zilnic cu privire la tranzactiile pe care le deruleaza cu bancile mama. Pana acum nu am sesizat nimic neobisnuit", a declarat un oficial de la Banca centrala a Macedoniei. 

Cu toate acestea, economistul sef pentru Europa Centrala si de Est de la UniCredit, Lubomir Mitov, a subliniat ca toate canalele de contagiune au fost acoperite cu exceptia unuia.

"Ne putem astepta la o problema doar daca populatia se grabeste sa-si retraga depozitele de la banci", a spus Lubomir Mitov. 

Tocmai pentru a se pregati pentru o eventuala panica in randul deponentilor, bancile centrale din regiune au imbunatatit in ultimii ani capitalizarea si lichiditatea sectoarelor bancare. De exemplu, in Romania, Banca Nationala sustine ca bancile grecesti au un nivel de capitalizare de 17%, mai mult decat pragul minim de 10% cerut de organismele de reglementare.

Eurobank avertizeaza: Bancile grecesti isi inchid portile in lipsa unui acord cu creditorii. In 5 ani am pierdut depozite de peste 100 mld. euro, mai mult de jumatate din PIB al Greciei