Presedintele comitetului pentru ratinguri de tara din cadrul S&P, John Chambers, a declarat intr-un interviu pentru Reuters, preluat de Mediafax, ca "a venit timpul" ca admistratia si Partidul Republican sa ajunga la un acord credibil pe buget, pentru a aborda problemele pe termen lung ale tarii.

"Daca intelegerea va avea o anvergura restransa, va avea loc un downgrade (reducerea ratingului - n.r.)", a avertizat Chambers.

S&P a revizuit in aprilie perspectiva ratingului SUA la negativa, masura care anunta in mod normal scaderea ratingului in urmatoarele 12-18 luni.

Insa "acest orizont s-a restrans", a afirmat Chambers, pentru ca este "foarte putin probabil" ca Washingtonul sa poata pune la punct un program credibil de reducere a deficitului bugetar si a datoriei de stat anul viitor daca politicienii nu vor ajunge la un consens in aceasta vara.

S&P este singura mare agentie de rating cu perspectiva negativa pe ratingul SUA. Moody's a plasat miercuri ratingul Statelor Unite sub evaluare pentru o posibila retrogradare, din cauza divergentelor din mediul politic privind plafonul datoriei de stat.

Trezoreria SUA a anuntat anterior ca ar putea incepe, din august, sa-si indeplineasca obligatiile financiare in functie de prioritati, daca Congresul nu va aproba cresterea plafonului datoriei de stat peste limita actuala de 14.300 miliarde de dolari, echivalentul a 100% din PIB.

Partidul Republican vrea, in schimbul votului pe datoria de stat, un program de reducere a deficitului bugetar prin taieri dure ale cheltuielilor publice, in timp ce Partidul Democrat considera ca orice tentativa de scadere a deficitului trebuie sa includa si majorarea taxelor pentru locuitorii cu venituri si averi mari.