Wolfgang Schauble, ministrul german de finante, a declarat ca nu exista nicio justificare pentru reducerea cu patru trepte a ratingului de credit al Portugaliei direct in categoria "junk" sau pentru avertizarile potrivit carora aceasta tara ar putea avea nevoie de un al doilea imprumut, noteaza The Telegraph.

Noul premier portughez, Pedro Passos Coelho, a spus la randul sau ca retrogradarea anuntata de Moody's a fost "o lovitura cu pumnul in stomac" intr-o perioada in care guvernul a facut tot ce i-a cerut inspectorii UE si FMI. 

Si Comisia Europeana a aratat ca regreta decizia Moody's, afirmand ca masura subliniaza "comportamentul indoilenic" al agentiilor de rating, transmite Reuters

"Momentul deciziei Moody's nu este numai indoielnic, dar este totodata bazat pe scenarii absolut ipotetice care nu sunt in niciun fel conforme cu implementarea. Este un episod nefericit si ridica inca o data problema comportamentului adecvat al agensiilor de rating", a declarat purtatorul de cuvant al CE, Amadeu Altafaj. 

Presedintele CE, Jose Manuel Barroso, a aratat la randul sau ca decizia contribuie la speculatiile de pe piata datoriilor de stat din zona euro. 

"Decizia recenta a unei agentii de rating nu furnizeaza mai multa claritate. Mai degraba, au reusit sa adauge un nou elemnent speculativ situatiei", a afirmat Barroso. 

Moody's a redus miercuri ratingul Portugaliei cu patru trepte, la "Ba2", in categoria "junk", si a luat prin surprindere pietele financiare. A aruncat de asemenea noi umbre de indoiala peste incercarile liderilor europeni de a rezolva criza datoriilor de stat fara restructurarea obligatiunilor.

Citeste si:

Un roman reinventeaza economia in Nevada. Cum face bani in amintirea bunicului sau. VIDEO

Hotelul corabie de 430 mil. dolari si 70 de etaje care zgarie cerul Americii Latine. GALERIE FOTO

Cresc ratele la creditele in euro. Banca Centrala Europeana a majorat dobanda de politica monetara la 1,5%