"Constat cu regret ca partidele politice nu au reusit sa inregistreze progrese semnificative, de mai bine de trei ani, pentru a pune in aplicare" verdictul Curtii Europene a Drepturilor Omului (CEDO) in acest caz, a declarat pentru presa Stefan Füle.

Sesizata de liderii comunitatilor de romi si evrei din Bosnia, Dervo Sejdic si Jakob Finci, care contesta imposibilitatea de a fi alesi la anumite niveluri de putere in tara lor, CEDO a stabilit in 2009 ca legea fundamentala bosniaca este discriminatorie pentru cele doua comunitati.

"Fara un acord (pentru modificarea Constitutiei) (...) calea europeana a Bosniei va fi blocata", a subliniat comisarul.
Sistemul institutional local, creat in 1995 prin Acordul de Pace de la Dayton (Statele Unite) si care a pus capat conflictului intercomunitar din 1991-1995, rezerva cetatenilor provenind din cadrul "populatiilor componente" - sarbi, croati si musulmani - accesul la Camera superioara a Parlamentului si la presedintia tripartita a statului.

Aceasta discriminare lezeaza in egala masura toate celelalte minoritati din tara, dar si pe cetatenii care refuza sa fie incadrati intr-una dintre cele trei comunitati etnice.

Revizuirea Constitutiei este ultima conditie impusa de Bruxelles Bosniei, inainte sa poata sa obtina statutul de candidat la aderarea UE.

Insa liderii politici locali nu au reusit, pana in prezent, sa gaseasca o formula pentru a suprima aceasta discriminare.
Bosnia se afla,astfel, in urma tuturor celorlalte state din Balcani in privinta apropierii sale de UE.

Ultimul termen stabilit de Bruxelles pentru ca Bosnia sa modifice Constitutia a expirat joi. Füle a declarat ca nu vor mai fi stabilite alte termene. "Regret ca anumiti lideri s-au concentrat doar asupra intereselor partidelor proprii si (ale comunitatii lor) etnice, cu obiectivul de a pastra si chiar consolida sistemul actual rezervat celor trei populatii componente", a declarat el.