Comisia Europeana: Dupa tarile baltice, Romania va avea in acest an cea mai mare crestere economica din UE
UPDATE: Romania va avea in acest an o crestere economica de 1,6%, cea mai ridicata din UE dupa Letonia, Lituania si Estonia, in timp ce zona euro va inregistra al doilea an consecutiv de contractie, iar UE un avans de numai 0,1%, potrivit estimarilor Comisiei Europene (CE).
Letonia va avea cel mai ridicat avans al PIB din UE, de 3,8%, urmata de Lituania, cu 3,1%, si Estonia, cu 3%. Imediat dupa Romania se situeaza Malta, cu un avans estimat la 1,5%, si Bulgaria, cu 1,4%, potrivit prognozei economice de iarna prezentate vineri de CE.
Singurul stat din afara zonei euro care va inregistra contractie in acest an va fi Ungaria, cu 0,1%, al doilea an de declin dupa o scadere a PIB de 1,7% anul trecut. In acelasi timp, economia Cehiei va stagna in acest an, dupa ce anul precedent a pierdut 1,1%.
Pentru Polonia, CE estimeaza o crestere de 1,2% in acest an, reprezentand o incetinire puternica de la 2% anul trecut si 4,3% in 2011. Slovacia, stat din regiune membru al zonei euro, la fel ca Estonia, va avea o crestere economica de 1,1% in acest an.
Romania va avea in acest an cea mai ridicata inflatie medie anuala din UE, anticipeaza Comisia, de 4,6%, fata de o medie de 2% in UE si de 1,8% in zona euro. Romania este urmata in functie de avansul preturilor de Ungaria si Estonia, ambele cu 3,6%, respectiv Bulgaria, Olanda si Marea Britanie, toate trei cu o rata de 2,6%.
In regiunea Europei Centrale si de Est, Lituania va avea o inflatie medie anuala de 2,4%, Cehia de 2,1%, Letonia si Slovacia cate 1,9%, Polonia de 1,8%.
Comisia a mentinut estimarea de deficit bugetar pentru Romania in acest an, la 2,4%, sub nivelul de 2,8% prognozat pentru zona euro si de 3,4% la nivelul UE.
Economia zonei euro va inregistra contractie in 2013 pentru al doilea an consecutiv, alimentand cresterea somajului, in timp ce guvernele, consumatorii si companiile reduc cheltuielile, potrivit prognozei economice a Comisiei Europene.
PIB-ul zonei euro va scadea cu 0,3% in acest an, dupa ce a coborat cu 0,6% in 2012. Estimarea pentru anul in curs reprezinta o inrautatire fata de asteptarile anterioare ale Comisiei, noteaza Bloomberg. In noiembrie, executivul comunitar anticipa un avans de 0,1%. Somajul va urca la 12,2% in uniunea monetara, compartaiv cu 11,4% anul trecut.
Pentru anul urmator, Comisia estimeaza o reluare a cresterii economice in zona euro, cu un plus al PIB de 1,4%. La nivelul UE, executivul comunitar prognozeaza o crestere de 0,1% in acest an si de 1,6% pentru anul urmator, dupa contractie de 0,3% anul trecut.
Piata muncii din Europa "este o preocupare majora", a afirmat, intr-un comunicat, seful departamentului economic al CE, Marco Buti, adaugand ca rata somajului ar putea chiar afecta perspectivele de crestere economica. Zona euro este impovarata de situatia fragila a finantelor publice, bancile vulnerabile si de economia slaba, a spus Buti. Dificultatile economice se afla in contrast cu evolutia buna de pe pietele financiare, intrucat guvernele, bancile si populatia incearca sa-si imbunatateasca situatia financiara fara sa creasca cererea de consum.
Comisia a inrautatit estimarea de crestere economica a Germaniei de la 0,8% in noiembrie la 0,5%, din cauza impactului crizei datoriilor asupra exporturilor si investitiilor. Inrautatirea a fost similara si pentru Franta, tot de 0,3 puncte procentuale, insa a doua mare economie din zona euro urmeaza sa inregistreze in acest an un avans de numai 0,1%.
"Se pot distinge unele semne de recuperare. Prezenta prognoza prevede o revenire la crestere moderata pe parcursul anului, odata cu cresterea increderii si un sprijin mai puternic din partea economie globale", a precizat Buti.
Cererea de consum nu va reveni pana in 2014, cand va reprezenta principalul motor de crestere. Investitiile vor avea un impact negativ de 0,3 puncte procentuale in PIB in acest an, urmand ca in 2014 sa aduca o contributie de 0,4 puncte procentuale.
Sapte tari din zona euro vor inregistra contractie in acest an, Olanda alaturandu-se Italiei, Spaniei, Portugaliei, Greciei, Sloveniei si Ciprului. Economia Olandei va inregistra o scadere de 0,6% in acest an, in timp ce Grecia va pierde 4,4%, al saseleea an consecutiv de recesiune, iar Cipru 3,5%. Cipru este singura tara din zona euro unde PIB va continua sa scada si in 2014.
Prognoza de crestere economica pentru 2014, in scadere
Comisia Europeana (CE) a inrautatit prognoza de variatie a Produsului Intern Brut (PIB) al Romaniei pentru anul viitor la plus 2,5%, fata de estimarea de 2,7% inaintata in toamna, principalul motor de crestere urmand sa fie cererea interna, in timp ce exporturile nete vor avea un aport negativ.
In privinta anului in curs, CE a modificat prognoza de crestere economica de la 2,2% la 1,6%, estimarea fiind astfel adusa in linie cu cea inaintata de Fondul Monetar International (FMI) si cu cea pe care este fundamentat bugetul pe 2013, scrie Mediafax.
Exporturile vor contribui negativ la cresterea economica din acest an, din cauza inrautatirii conditiilor economice de pe principalele piete de export si cresterii importurilor, potrivit prognozei economice de iarna prezentate vineri de CE.
In privinta cererii interne, investitiile vor avea cel mai important aport pozitiv la crestere, desi contributia acestui indicator va incetini in comparatie cu anul trecut din cauza activitatii economice sub asteptari din celelalte tari ale Uniunii Europene.
Evolutia consumului privat ar urma sa accelereze, insa ar putea fi incetinita de situatia financiara dificila a gospodariilor si de accesul limitat la creditele de consum.
Spre deosebire de perioada 2010-2012, consumul guvernamental ar putea aduce o contributie marginal pozitiva la cresterea economica, in urma majorarii salariilor din sectorul bugetar, se spune in raport.
In 2014, cresterea economica a Romaniei va avea o compozitie similara anului curent, cu cererea interna ca principal motor de dezvoltare, o contributie semnificativa a investitiilor si un aport negativ din partea exporturilor nete, insa mai slab decat in 2013.
Produsul Intern Brut a crescut cu 0,2% anul trecut.
Pe acelasi subiect: