Premierul Greciei, Alexis Tsipras, a demisionat si a cerut alegeri anticipate. Disidentii din Syriza infiinteaza un nou partid. Avertismentele Berlinului, Eurogrup si Moody's
UPDATE: Premierul grec, Alexis Tsipras, a anuntat, joi seara, ca demisioneaza de la conducerea guvernului si a cerut organizarea de alegeri anticipate.
"Poporul trebuie sa se pronunte. Voi, prin votul vostru, veti decide daca v-am reprezentat curajos"
"Mandatul pe care l-am primit la 25 ianuarie si-a atins limitele. Acum, poporul trebuie sa se pronunte. Voi, prin votul vostru, veti decide daca v-am reprezentat curajos in fata creditorilor, daca acest acord (cu creditorii) este de ajuns", a spus Tsipras.
"Suntem obligati sa respectam acordul, dar ne vom lupta sa atenuam consecintele adverse", a adaugat el, subliniind ca nu a obtinut pactul pe care si l-a dorit, dar ca acesta este cel mai bun in conditiile date.
"Voi incerca sa obtin votul poporului grec pentru a conduce tara si pentru a continua programul nostru de guvernare", a mai declarat Tsipras, precizand ca are "obligatia morala si politica" de a pune ceea ce a facut, cu "succese si esecuri", la judecata poporului, pentru ca acesta sa decida din nou.
El si-a inaintat demisia presedintelui grec si a cerut ca alegerile anticipate sa fie organizate cat mai repede posibil.
Anterior, surse guvernamentale au declarat ca Tsipras va propune organizarea de alegeri anticipate pana la 20 septembrie si ca a avut consultari prin telefon pe aceasta tema cu liderii partidelor de opozitie.
Berlinul asteapta din partea Atenei continuarea reformelor convenite
Guvernul german asteapta ca Grecia sa puna in practica la timp reformele convenite in ultimul program de ajutor pentru tara, independent de rezultatul alegerilor legislative anticipate, a declarat vineri purtatorul sau de cuvant Steffen Seibert, citat de AFP.
''Fireste, guvernul german, ca si ceilalti parteneri europeni ai Greciei, asteapta punerea in practica a reformelor si a acordurilor care figureaza in acest program'' de ajutor de peste 80 miliarde de euro, pentru care deputatii germani si-au dat acordul miercuri, a afirmat Seibert.
Purtatorul de cuvant al cancelarului Angela Merkel a estimat ca decizia premierului grec Alexis Tsipras de a demisiona si de a convoca alegeri legislative anticipate in septembrie ''nu este surprinzatoare''.
''Programul de ajutor pentru care au votat Bundestag-ul (camera inferioara a parlamentului federal german) si alte parlamente europene este un program de ajutor incheiat cu Republica Elena. El arata calea de urmat in viitorii trei ani si nimic nu s-a schimbat in acest punct'', a insistat Seibert.
Purtatorul de cuvant al Ministerului german de Finante, Jürg Weissgerber, a subliniat la randul sau ca orice amanare in aplicarea reformelor convenite va intarzia platile prevazute in programul de ajutor.
Eurogrup: "Este crucial ca Grecia sa-si mentina angajamentele fata de zona euro"
Presedintele Eurogrup Jeroen Dijsselbloem si-a exprimat speranta ca demisia premierului elen si alegerile anticipate ce vor urma in Grecia nu vor intarzia sau submina acordul pe care Atena l-a negociat cu creditorii sai.
"Este crucial ca Grecia sa-si mentina angajamentele fata de zona euro", a precizat Dijsselbloem, pentru Reuters prin e-mail, transmite Agerpres.
"Reamintesc de sprijinul larg din Parlamentul grec pentru noul program si pentru pachetul de reforme si sper ca alegerile vor duce la un sprijin si mai mare in noul Parlament grec", a adaugat liderul Eurogrup.
Moody's: Demisia lui Tsipras pune in pericol cel de-al treilea acord de asistenta
Agentia de evaluare financiara Moody's a apreciat ca demisia premierului grec ar putea creste riscul ca Grecia sa nu poata respecta ultimul sau acord de asistenta convenit cu creditorii internationali.
"Decizia premierului Alexis Tsipras de a demisiona si a cere organizarea de alegeri anticipate pe data de 20 septembrie ar putea creste ingrijorarile legate de implementarea programului si, potential, ar putea pune in pericol noi eliberari de fonduri", a apreciat agentia.
Disidentii din Syriza infiinteaza un nou partid, Unitatea Populara, a treia forta in parlament
Factiunea radicala din cadrul Partidului Syriza, opusa celui de-al treilea plan de asistenta internationala pentru Grecia, a anuntat vineri formarea unui nou partid, transmit Reuters, ANA si EFE. Partidul "Unitatea Populara" va fi condus de fostul ministru al energiei, Panagiotis Lafazanis, liderul Platformei de Stanga din interiorul Syriza.
"Platforma de Stanga va contribui la formarea unui front amplu, progresist, democratic si anti-memorandum, care va participa in alegeri pentru a impune anularea acordurilor (cu creditorii)",arata -un comunicat.
Cu 25 de deputati, noua formatiune devine cea de-a treia forta in legislativul cu 300 de locuri, inaintea To Potami (de centru) si a partidului Zori Aurii, de extrema dreapta, fiecare cu 17 parlamentari.
Potrivit Constitutiei, Unitatea Populara poate primi cel de-al treilea mandat exploratoriu pentru formarea unui nou executiv, dupa demisia anuntata joi de prim-ministrul Alexis Tsipras.
Tsipras, fara majoritate in Parlament, ar fi incercat sa inabuse o rebeliune
Alexis Tsipras (41 de ani) a demisionat, dupa ce saptamana trecuta a pierdut majoritatea parlamentara, in cadrul unui vot in legislativ privind noul plan de salvare a tarii. El ar incerca astfel sa inabuse o rebeliune in cadrul partidului sau de stanga Syriza si sa obtina sprijin public pentru programul de salvare pe care l-a negociat, al treilea pentru Grecia dupa 2010.
Circa 40 de deputati nu au votat saptamana trecuta in favoarea noului imprumut european de 86 de miliarde de euro pe o perioada de trei ani, insotit de o noua serie de masuri de austeritate, ceea ce a redus majoritatea parlamentara la 119 deputati din totalul de 300.
El i-a criticat joi pe deputatii Syriza care s-au opus intelegerii cu creditorii: "Acum ca faza dificila (a negocierilor) s-a terminat, in timp ce unii si-au dorit sa-si pastreze functiile, vreau sa supun judecatii voastre" acest acord "care garanteaza finantarea tarii pe trei ani", a afirmat premierul.
"Cine si cum poate negocia pentru reducerea datoriei? Voi ne veti judeca prin vot", a spus el. "Va las sa judecati, avand constiinta linistita ca am rezistat presiunilor si santajelor. Europa nu mai este aceeasi dupa acest semestru dificil", a adaugat Tsipras.
Guvernul grec a recunoscut marti ca nu mai dispune in parlament de majoritatea necesara implementarii politicilor asumate in fata creditorilor internationali in schimbul unui nou pachet de asistenta financiara.
"Toti ne dam seama ca guvernul nu are in acest moment majoritatea pentru a-si putea aplica politicile. Iar acest lucru este intr-adevar un obstacol important", a declarat la un post de radio local purtatoarea de cuvant a guvernului grec, Olga Yerovasili.
Ea a mentionat ca obiectivul executivului condus de Alexis Tsipras este acum sa recastige sprijinul celor 162 de deputati, majoritatea pe care a avut-o dupa castigarea alegerilor. Purtatoarea de cuvant s-a referit in mod special la "minoritatea care alege altceva", adica cei 47 deputati ai partidului Syriza care au refuzat sa urmeze linia partidului si au votat vineri impotriva acordului convenit de guvern cu creditorii internationali.
Ea a atras atentia si asupra faptului ca partidele de opozitie, desi au votat in favoarea acordului, nu s-au angajat sa sprijine si masurile punctuale cuprinse in aceasta intelegere prin care Grecia va primi in mai multe transe un nou imprumut in valoare de circa 86 de miliarde de euro.
Confruntat cu un iminent colaps al sistemului financiar al Greciei, care ar fi pus in pericol viitorul tarii in zona euro, Tsipras a fost nevoit sa accepte cererile creditorilor internationali pentru noi masuri de austeritate si reforme economice - exact politicile impotriva carora a promis ca va lupta atunci cand a fost ales in ianuarie.