O portiune deaproximativ 20-25 de kilometri din conducta a fost deja amplasata pe fundul Marii Negre, activitatile de constructie fiind realizate de compania elvetiana Allseas, care a castigat licitatia organizata de Gazprom, a declarat un oficial rus citat de publicatia Vedomosti.

Gazprom nu a anuntat inceperea lucrarilor de constructie a celui de-al doilea tronson al Turkish Stream.

Allseas a informat ca 100 de kilometri din primul tronson al gazoductului a fost deja amplasat, dar nu a dat detalii referitoare la cel de-al doilea.

Secretarul pentru presa al Gazprom, Serghei Kuprianov, a declarat miercuri ca grupul pregateste constructia celui de-al doilea segment al Turkish Stream, la adancime mica.

Proiectul Turkish Stream a fost anuntat la sfarsitul anului 2014, de catre presedintele rus Vladimir Putin, in timpul unei vizite in Turcia, dar a fost suspendat in noiembrie 2015, dupa ce un avion rusesc Su-24 a fost doborat de un avion F-16 al Turciei in Siria.

Relatiile dintre cele doua tari s-au dezghetat anul trecut, dupa scuze exprimate de Turcia, iar in octombrie Moscova si Ankara au semnat un acord interguvernamental referitor la constructia a doua tronsoane ale Turkish Stream in Marea Neagra.

Capacitatea anuala de transport a fiecarui tronson este estimata sa atinga 15,75 de miliarde de metri cubi de gaze naturale. Lucrarile de amplasare a conductelor ar trebui sa se incheie la sfarsitul lui 2019.

Turkish Stream face parte din planurile Rusiei de a ocoli Ucraina, principala conducta de tranzit pentru livrarile de gaze naturale rusesti destinate Europei. Mai multe dispute intre Kiev si Moscova au condus la suspendarea livrarilor de gaze naturale rusesti destinate Europei via Ucraina.