Acest pas, care vine in avanpremiera vizitei premierului turc Binali Yildirim la Moscova, deschide calea pentru implementarea acordului.

"Actul legislativ No 6765 (cu privire la ratificarea acordului privind Turkish Stream) a fost considerat acceptabil", se arata in notificarea publicata in Monitorul Oficial Resmi Gazete.

La data de 10 octombrie, Rusia si Turcia au semnat un acord interguvernamental pentru constructia gazoductului Turkish Stream, acest document fiind ratificat de Parlamentul turc pe 2 decembrie. Acordul prevede amplasarea a doua conducte pe fundul Marii Negre, fiecare cu o capacitate anuala de transport de 15,75 miliarde metri cubi de gaze naturale.

Turkish Stream face parte din planurile Rusiei de a ocoli Ucraina, principala conducta de tranzit pentru livrarile de gaze naturale rusesti destinate Europei. Mai multe dispute intre Kiev si Moscova au condus la suspendarea livrarilor de gaze naturale rusesti destinate Europei prin Ucraina.

In luna decembrie 2014, Rusia a anuntat ca renunta la proiectul gazoductului "South Stream", care urma sa treaca prin Bulgaria, Serbia si Ungaria, in favoarea proiectului "Turkish Stream", care prevede constructia unei conducte de gaze din Rusia pana in Turcia via Marea Neagra.

In luna decembrie 2015, dupa ce un avion militar rus a fost doborat de armata turca, Rusia a suspendat lucrarile Turkish Stream. Cu toate acestea, in luna august a acestui an, presedintele Turciei, Tayyip Erdogan, si liderul rus Vladimir Putin s-au intalnit la Sankt Petersburg si au decis ca proiectul Turkish Stream sa fie reluat, urmand sa fie infiintat un grup de lucru si sa fie stabilita o foaie de drum.