In plin vartej politic la Ankara, Erdogan se reimprieteneste cu Putin. Cele doua tari reiau lucrarile la gazoductul Turkish Stream si la o centrala nucleara
Recep Tayyip Erdogan si Vladimir Putin
O decizie politica a fost luata pentru a continua lucrarile la gazoductul Turkish Stream precum si la centrala nucleara de la Akkuyu, a declarat ministrul turc al Economiei, Nihat Zeybekci, la finalul unei reuniuni cu omologul sau rus Alexander Novak, transmite ITAR Tass, preluata de Agerpres.
"Suntem gata pentru constructia primei linii a gazoductului Turkish Stream. Acest proiect este avantajos pentru ambele tari", a declarat Nihat Zeybekci.
Potrivit oficialului turc, la reuniunea dintre presedintele rus, Vladimir Putin si omologul turc Tayyip Erdogan, care ar urma sa aiba loc la Sankt Petersburg in data de 9 august, va fi dat "impulsul final" pentru proiectul Turkish Stream.
"Ministrul turc al Economiei, Nihat Zeybekci, l-a asigurat pe Alexander Novak ca in prezent partea turca a eliminat toate obstacolele legale pentru constructia centralei nucleare de la Akkuyu si de asemenea sprijina proiectul Turkish Stream", se arata intr-un comunicat publicat de Ministerul rus al Energiei.
In 2011, Turcia si compania rusa Rosatom au semnat un acord pentru a construi si opera o centrala nucleara cu patru reactoare, de 1.200 megawati, in provincia Mersin de pe coasta Marii Mediterane. Initial, Rosatom a promis ca primul reactor va fi gata pana in anul 2019 .
Conform acordului preliminar convenit in luna decembrie 2014 intre Gazprom si compania turca Botas, capacitatea totala a intregului proiect TurkStream este estimata la 63 de miliarde de metri cubi pe an, dintre care 43 de miliarde de metri cubi ar fi pentru Turcia.
In decembrie 2015, Rusia a suspendat lucrarile la proiectul gazoductului TurkStream, din cauza tensiunilor aparute in noiembrie intre cele doua tari, cand un avion militar rus a fost doborat de catre armata turca, ceea ce a provocat cea mai grava criza diplomatica dintre Turcia si Rusia de dupa Razboiul Rece.
Turkish Stream ar urma sa traverseze Marea Neagra pana la granita dintre Turcia si Grecia, de unde ar putea ajunge la consumatorii din restul Europei.
Pe acelasi subiect: