Decizie istorica a Tribunalului Gorj: o familie a obtinut inghetarea cursului valutar la valoarea din 2008, pentru imprumutul luat in franci elvetieni
Decizie istorica a Tribunalului Gorj. O familie din Targu Jiu a obtinut inghetarea cursului valutar la valoarea din 2008, pentru imprumutul luat in franci elvetieni. Hotararea este definitiva, dar cu toate acestea banca sustine ca va incerca sa o atace. Intre timp, decizia poate fi pusa in aplicare, iar oamenii trebuie sa-si plateasca restul imprumutului la un curs de numai 2,2 lei pentru un franc. Mai mult, banca trebuie sa le restituie toti banii platiti in plus peste cursul din data semnarii contractului de credit.
La inceputul creditului luat in 2008, oamenii nu au platit nimic timp de 6 luni, pentru ca era un credit promotional. Dupa primele 6 luni, timp de 3 ani au platit insa dobanzi de 500 de lei pe luna. Apoi creditul a intrat in etapa normala, cand se platea si din principal,1.200 de lei rata lunara care a ajuns usor-usor la peste 2000 de lei pe luna.
Asta sustin avocatii din proces, care au atacat tocmai clauza de risc valutar, care permitea aceasta fluctuatie nelimitata a cursului de schimb franc-leu. Instanta a decis definitiv ca este o clauza abuziva.
Adrian Cuculis, avocat: "Aceasta clauza de risc valutar este abuziva, iar imprumutatul va trebui sa primeasca in urma unui calcul pe care banca este obligata sa-l faca, toate sumele de bani care depasesc practic acel curs din 2008".
Iar in 2008, un franc elvetian valora 2,2 lei. Acum cursul oficial este de 4,2 lei, dar in ianuarie a urcat si la 5 lei. Toate ratele platitie deja vor fi recalculate la cursul din data acordarii, astfel ca oamenii ar trebui sa recupereze cateva mii de franci. In plus, in urmatorii 13 ani, ramasi din plata imprumutului, ratele vor fi la jumatate. Banca riposteaza.
Piraeus: "In cazul la care va referiti, solutia definitiva a Tribunalului Gorj este singulara si va face obiectul unor potentiale cai de atac, mai ales in contextul in care instanta de fond a dat castig de cauza bancii in privinta cursului de schimb".
Institutia financiara sustine ca dupa 15 ianuarie 2015, cand a crescut cursul francului, a incercat sa gaseasca solutii pentru fiecare client.
Ce impact va avea hotararea pentru procesele aflate pe rol?
Adrian Cuculis, avocat: "Decizia de astazi vine in primul rand ca un semn de intrebare in ceea ce priveste activitatea bancara. Fiindca asa cum acest reclamant a castigat inghetarea cursului si restiturirea banilor luati in plus, sunt mii, zeci de mii la nivel de tara si cu alte banci care au acest tip de clauza in contract, care nu este reglementata".
In procesele asemanatoare, daca avocatii fac referire la hotararea de la Gorj, judecatorii pot lua in calcul solutia respectiva.