Astfel, potrivit legii, Franța nu va mai permite exploatarea combustibililor fosili și nu va mai reînnoi permisele de exploatare existente.

Decizia face parte din eforturile Franței de a combate încălzirea globală și de a reduce emisiile de carbon.

Președintele Emmanuel Macron, care vrea ca țara sa să fie leader la nivel mondial în combaterea încălzirii globale și a schimbărilor climatice, a scris pe Twitter că legea din Franța este prima de acest fel din lume.

Este o decizie istorică, însă mai mult simbolică, în condițiile în care 99% din gazele și petrolul consumate în Franța sunt importate, scrie The Associated Press.
Potrivit Administrației americane pentru Energie, Franța a produs 16.000 de barili de petrol pe zi, în 2016, o cantitate minusculă comparativ cu Arabia Saudită, care produce cel puțin 10,4 milioane de barili pe zi.

Pe de altă parte, în ciuda noii legi, Franța va continua să importe și să prelucreze petrol, scrie Reuters.

Când a depus proiectul de lege în Parlament, în septembrie, ministrul Mediului de la Paris, Nicolas Hulot, și-a exprimat speranța ca aceasta va inspira și alte țări să urmeze exemplul Franței. După adoptarea legii, el a declarat că noua lege oferă “o dovadă că generația noastră poate avea grijă de generațiile viitoare.”

Sub administrația Macron, Franța a făcut pași importanți către energia regenerabilă și reducerea dependenței față de combustibilii fosili. Președintele francez încearcă astfel să preia poziția de leader al programului mondial de reducere a încălzirii globale, după ce Donald Trump a anunțat retragerea SUA din Acordul de la Paris.

În iulie, Franța a anunțat, de asemenea, că va interzice vânzarea de mașini pe benzină și motorină, până în 2040.