Șefa FMI: Recesiunea provocată de coronavirus este mai gravă decât criza din 2008. Am văzut cum economia mondială s-a oprit
Kristalina Georgieva
Pandemia de coronavirus a paralizat economia mondială şi a aruncat lumea într-o recesiune care va fi "mult mai gravă" decât criza financiară globală din urmă cu un deceniu, a declarat directorul general al FMI, Kristalina Georgieva.
Cu ocazia unei conferinţe de presă comune cu directorul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, Kristalina Georgieva a făcut un apel către economiile avansate să îşi extindă eforturile pentru a ajuta economiile emergente şi ţările în curs de dezvoltare să depăşească impactul economic şi sanitar al pandemiei.
"Această criză este fără precedent. Am văzut cum economia mondială s-a oprit. Suntem acum într-o recesiune care este mult mai gravă decât criza financiară globală din 2008-2009", a declarat Kristalina Georgieva, potrivit Agerpres.
Un mesaj similar a venit din partea preşedintelui Băncii Mondiale, David Malpass. "Dincolo de impactul sanitar al pandemiei de COVID-19, ne aşteptăm la o recesiune globală majoră. Intenţionăm să răspundem puternic şi masiv cu programe de sprijin, mai ales pentru ţările sărace", a spus David Malpass într-o postare pe reţeaua LinkedIn.
Pieţele emergente şi economiile în curs de dezvoltare au fost lovite de criza coronavirusului a subliniat Georgieva, precizând că investiţii de aproape 90 de miliarde de dolari au ieşit de pe pieţele emergente, mult mai mult decât în perioada crizei financiare din 2008.
De asemenea unele state sunt afectate de scăderea dramatică a preţului materiilor prime. Georgieva a mai spus că 90 de ţări, adică aproape jumătate din cele 189 de stat membre ale FMI, au solicitat acordarea de finanţare de urgenţă de la FMI pentru a răspunde la pandemia de coronavirus.
Fondul Monetar Internaţional (FMI) şi Banca Mondială au început deja să ofere deja fonduri de urgenţă ţărilor cu venituri scăzute sau aflate în dezvoltare, pentru consolidarea eforturilor acestora de a combate coronavirusul.
Între statele beneficiare se numără Etiopia, cu 82,6 milioane de dolari (Banca Mondială), Afganistan, cu 100,4 milioane de dolari (Banca Mondială), India cu 1 miliard de dolari (Banca Mondială), Kîrgîstan, cu 120,9 milioane de dolari (FMI), Argentina cu 35 milioane de dolari (Banca Mondială) şi Honduras cu 143 milioane de dolari (FMI).
Atât FMI cât şi OMS au făcut un apel pentru ca finanţarea de urgenţă să fie utilizată în principal pentru consolidarea sistemelor medicale, plata doctorilor şi asistentelor şi achiziţionarea de echipamente de protecţie.
"Pe măsură ce finanţarea ajunge în ţările care au nevoie, rugămintea noastră este ca cheltuielile medicale să fie plasate în fruntea listei de priorităţi", au subliniat directorul FMI, Kristalina Georgieva şi directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus.
Potrivit calculelor Reuters, peste un milion de oameni sunt infectaţi cu COVID-19 şi peste 53.000 de persoane au decedat la nivel global.
Pe acelasi subiect: