Coronavirusul va pune capăt celei mai lungi perioade de creştere din istoria SUA. Analiști: Probabilitate de 80% ca cea mai mare economie a lumii să intre în recesiune
Wal Street, bursa
Criza coronaviruslui a pus capăt aproape sigur celei mai lungi perioade de creştere economică din istoria Statelor Unite şi a împins economia la începutul unui declin de scurtă durată, potrivit analiştilor intervievaţi de Reuters.
Aceștia estimează că există o probabilitate de 80% de intrare în recesiune în acest an, scrie Agerpres.
Noul virus şi COVID-19, boala pe care o provoacă, s-au răspândit în toată lumea, afectând economia globală prin măsurile de carantină şi oprirea activităţilor companiilor.
Aceste măsuri au provocat panică pe piaţa financiară, punând capăt celei mai lungi pieţe bull din istorie şi provocând cele mai mare declin într-o singură zi consemnat de Wall Street după prăbuşirea tranzacţiilor în 1987.
Duminică, Rezerva Federală a redus din nou dobânda de politică monetară aproape de nivelul zero şi a reluat programul de achiziţii de obligaţiuni. Ulterior, Fed a suplimentat lichidităţile cu mii de miliarde de dolari, pentru a menţine piaţa în funcţiune.
Dar aceste măsuri nu vor fi suficiente pentru a preveni o recesiune, chiar dacă economiştii consideră că impactul va fi mare, dar temporar, majoritatea anticipând o redresare modestă în a doua jumătate a anului.
”Ne aşteptăm ca economia să îşi revină în trimestrul al treilea. Vor fi pierdute locuri de muncă, bunăstarea va fi distrusă, iar încrederea scăzută. Salvarea va avea loc dacă va avea ţinte precise, iar măsurile politice agresive vor compensa pierderea de activităţi economice şi vor asigura un sistem financiar solid”, au spus analiştii.
În sondajul efectuat de Reuters după măsurile urgente luate duminică de Fed, probabilitatea de recesiune a urcat la 80% pentru următoarele 12 luni, de la 30% în urmă cu doar două săptămâni.
Economia SUA ar urma să crească cu 0,7% în acest trimestru, comparativ cu un avans de 2,1% în trimestrul patru al anului trecut, şi să înregistreze o contracţie de 5% în trimestrul viitor, comparativ cu o creştere de 1,8% anticipată în sondajul realizat în februarie.
Pe acelasi subiect: