In evaluarea sa anuala a economiei Greciei, care este separata de discutiile pe care le poarta in prezent Grecia si creditorii sai internationali pe tema programului de asistenta, FMI este de parere ca obiectivul unui surplus bugetar de 3,55% din PIB in 2018 este putin probabil sa fie atins.

"Chiar si in cazul punerii integrale in practica a masurilor de austeritate si reformelor prescrise, Grecia are nevoie de o reducere a datoriei trebuie calibrata pe baza unor tinte fiscale si de crestere credibile", se arata in raportul FMI.

Aceasta reducere a datoriei publice a Greciei, care se apropie de 180% din PIB in pofida a trei planuri succesive de sustinere acordate de UE si FMI incepand din 2010, trebuie sa fie aprobata de "partenerii europeni", a insistat reprezentantul FMI in Grecia, Delia Velculescu.

Aceasta a salutat faptul ca zona euro a acceptat, in luna mai, principiul unei astfel de reduceri, adaugand inca ca daca anumite masuri de reducere a datoriei pe termen mediu si lung avute in vedere de europeni sunt ''specifice si pot fi cuantificate", altele nu sunt destul de specifice.

Velculescu a mai spus ca se poarta discutii pentru un nou program de asistenta cu FMI. "Ne asteptam sa avem un program cu Grecia, dar avem nevoie de ambele picioare ale programului", a spus Velculescu referindu-se pe de o parte la necesitatea ca Grecia sa adopte reformele promise iar pe de alta parte la necesitatea unei reduceri semnificative a datoriei Greciei.

De mai multe luni, FMI si zona euro au opinii diferite cu privire la modalitatea in care Grecia poate sa puna capat unei crize financiare, economice si sociale care dureaza de sase ani. In timp ce FMI pledeaza pentru o relaxare a austeritatii precum si o reducere rapida si decisiva a datoriei, zona euro insista pe ortodoxia bugetara si o amanarea a subiectului reducerii datoriei dupa alegerile legislative care vor avea loc in Germania la finalul lui 2017.