Incepand de anul trecut bancile grecesti nu mai au acces la principalele operatiuni de refinantare derulate de BCE si se bazeaza pe o facilitate care permite furnizarea de lichiditate in situatii de urgenta, dar in cadrul careia dobanzile percepute sunt estimate a fi cu 100 pana la 150 de puncte de baza peste dobanda de referinta a BCE.

La conferinta de presa organizata dupa reuniunea de joi a Consiliului guvernatorilor BCE, Mario Draghi a spus ca a fost discutata reintroducerea unei "exceptii" care sa permita BCE sa accepte obligatiuni guvernamentale grecesti drept garantii, chiar daca aceste obligatiuni nu au ratingul necesar pentru a fi acceptate la operatiuni de refinantare derulate de BCE. Insa o astfel de "exceptie" nu este posibila in prezent deoarece Grecia este intr-un nou acord de asistenta, iar Draghi a precizat ca BCE nu este gata inca sa ia o decizie.

"Consiliul guvernatorilor recunoaste progresele semnificative facute in ultimele luni. Dupa ce actiunile prealabile (din acordul de asistenta) vor fi implementate, Consiliul guvernatorilor va lua o decizie care va conduce la reintroducerea exceptiei", a spus Mario Draghi. "Pentru aceasta va fi nevoie de o noua reuniune a Consiliului guvernatorilor", a adaugat presedintele BCE.

Urmatoarea reuniune a Consiliului guvernatorilor BCE va avea loc in data de 21 iulie la Frankfurt.

Grecia si creditorii sai internationali au finalizat saptamana trecuta discutiile cu privire la majoritatea reformelor care trebuie adoptate insa au mai ramas de rezolvat o serie de aspecte inainte ca autoritatile de la Atena sa poata primi o serie de transe in valoare de 10,3 miliarde de euro pana in luna septembrie.

Joi are loc sedinta de politica monetara la Banca Centrala Europeana, iar creditorii eleni sperau ca BCE va incepe sa accepte din nou obligatiunile grecesti drept garantii in schimbul creditelor, potrivit Agerpres.

Guvernul de la Atena refuza sa adopte unele masuri suplimentare cerute de creditorii internationali, cum ar fi retragerea unor beneficii pentru pensionari.

Ministrul elen de Finante, Euclid Tsakalotos, si-a exprimat saptamana trecuta speranta ca Atena va intra rapid in programul de relaxare cantitativa al BCE (QE). In martie 2015, Banca Centrala Europeana a demarat mult-asteptatul program de relaxare cantitativa (QE), menit sa redreseze economia zonei euro si sa evite riscul unei spirale deflationiste. Presedintele BCE, Mario Draghi, a anuntat achizitii lunare combinate de obligatiuni suverane ale statelor din zona euro si bonduri corporatiste de pana la 80 de miliarde de euro.

"Unul dintre obiectivele noastre in aceasta evaluare era intrarea in programul de relaxare cantitativa al BCE, ceea ce speram ca va veni foarte curand", le-a declarat jurnalistilor Euclid Tsakalotos, dupa ce Eurogrupul a aprobat acordarea unei transe de 10,3 miliarde de euro (11,5 miliarde de dolari) Greciei din pachetul de asistenta financiara si a prezentat o oferta pentru reducerea poverii datoriei acesteia.

Atenuarea restrictiilor asupra miscarilor de capital, introduse in iunie 2015, va depinde de revenirea banilor in depozitele bancare, a afirmat Euclid Tsakalotos.

In ultimele luni, Banca Centrala Europeana a redus plafonul finantarii de urgenta destinata bancilor grecesti (ELA), dupa ce restrictiile asupra miscarilor de capital si acordul dintre Guvernul de la Atena si creditorii internationali au dus la diminuarea retragerilor de depozite din banci.