"Argumentul ca tara nu isi poate permite acest lucru este fals", scrie Bran, adaugand ca "daca Guvernul poate deveni la fel de bun in colectarea taxelor ca Slovenia, nu ca Danemarca, salariile in sectorul sanatatii ar putea fi marite semnificativ", subliniind ca elita romaneasca este cea care este necesar sa decida ca vrea un "sistem public de sanatate decent, care sa-i faca pe medici sa simta ca vocatia lor este respectata, iar carierele le evolueaza in mod predictibil".

El denunta "transformarea sistemului intr-o trambulina subventionata pentru emigrarea inalt calificata sau catre locuri de munca in spitale locale bogate nu reprezinta o consecinta inevitabila a faptului ca (tara) este o economie europeana periferica", subliniind ca aceasta este "o optiune politica pe care Guvernul Romaniei si consilierii sai internationali nu si-o pot permite".

"Migrarea in masa a medicilor nu este cauzata doar de salariile mici", mai scrie Bran, apreciind ca este vorba, de asemenea, despre "amenintarea existentei-insasi a sistemului ca rezultat al unor reforme structurale gresite".

In opinia sa, o "ideologie antisistem extinsa, alaturi de un nivel demoralizator al salariilor in sectorul public, a eviscerat capacitatea Guvernului de a exercita controlul asupra clinicilor si spitalelor publice", rezultatul fiind "nepotismul la angajare, plati informale, un management si mai prost si prabusirea standardelor de baza".

Profesorul se refera si la descentralizarea sistemului sanatatii initiata de Banca Mondiala, care "agraveaza problema", in opinia sa. "Reforma a creat o noua realitate, in care municipalitati impovarate nu au fost in masura sa plateasca factura spitalelor" care le-au fost transferate. El apreciaza totodata ca o propunere privind o noua reforma va inrautati lucrurile, permitand politicienilor locali sa directioneze fonduri alocate sanatatii unor spitale private.

La inceputul scrisorii, Bran apreciaza modul "echilibrat si nuantat" in care FT a acoperit dezbaterea din Marea Britanie cu privire la migrarea romanilor, dar si un articol in care prestigioasa publicatie analiza, luna aceasta, modul in care exodul inteligentei afecteaza sectorul sanatatii romanesti.