Ministerul Sanatatii aloca un buget de 270 de milioane de lei pentru actiunile prioritare din medicina de urgenta
Raed Arafat
Secretarul de stat in Ministerul Sanatatii Raed Arafat afirma ca pentru acest an s-au alocat de la buget 270 de milioane de lei pentru actiunile prioritare din medicina de urgenta, pe programe de terapie intensiva, infarct, trauma, accidente vasculare cerebrale si recoltare mobila de sange.
Raed Arafat a anuntat, sambata, intr-o conferinta de presa la Targu Mures, ca in acest an s-au alocat de la buget 270 de milioane de lei pentru cinci tipuri de actiuni prioritare legate de urgenta, "complementare" acesteia, scrie Mediafax.
Este vorba despre finantarea materialelor sanitare si a consumabilelor necesare bolnavilor care ies de la Unitatile de Primiri Urgente (UPU) si au nevoie de ingrjiri, in conditiile in care fondurile venite de la Casa Nationala de Asigurari de Sanatate nu erau suficiente.
"Ideea este sa venim in sprijinul spitalelor regionale, strategice, spitalelor judetene de urgenta, pentru continuitatea ingrijirilor pacientilor care sunt veniti prin Unitatile de Primiri Urgente, pacienti de urgenta, dupa ce se interneaza in spital. De multe ori s-a zis ca UPU este finantat prin bugetul de stat, dupa care sunt probleme de finantare in interiorul spitalului, pe anumite tipuri de ingrijiri care costa foarte mult", a spus Arafat.
Acesta a precizat ca se refera la actiuni prioritare pe programe de terapie intensiva, infarct, trauma, accidente vasculare cerebrale si recoltare mobila de sange, pentru unele fiind stabilite sumele, iar pentru altele acestea fiind inca discutii.
Astfel, pentru actiunile prioritare legate de infarctul miocardic acut - care a inceput experimental in urma cu trei ani - suma alocata va creste de la 17 la 20 de milioane de lei si se vor adauga noi centre spitalicesti care vor primi bani, iar din acest an se va include "o subactiune noua", legata de prevenirea mortii subite, pentru care se aloca cinci milioane de lei, a spus Raed Arafat.
In ceea ce priveste actiunile prioritare pe programul legat de accidentele vasculare cerebrale (AVC), Raed Arafat a declarat ca va creste numarul centrelor care abordeaza problema prin tromboliza, in conditiile in care bolnavul ajunge la spital in maximum trei ore si jumatate de la momentul instalarii AVC sau se va recurge la "o etapa interventionala", care constituie o noutate.
Pe acelasi subiect: