Inginerul Madalina Albu, profesorul doctor Ioan Lascar, doctorul Dragos Zamfirescu, academicianul Maya Simionescu, doctorul Ion Zegrea, doctorul Marius Popescu si cercetatoarele Irina Domnica Titorencu si Georgeta Bumbeneci au fost premiati pentru tehnologia Biocond Nerv.

Proiectul este desfasurat in parteneriat de Universitatea de Medicina si Farmacie "Carol Davila" din Bucuresti, Institutul National de Cercetare si Dezvoltare Textile Pielarie si Institutul de Biologie si Patologie Celulara "Nicolae Simionescu"

"In 10% din leziunile de nerv am putea folosi aceasta metoda. De fapt este vorba despre un tub biologic care va ghida regenerarea nervului. Pana acum, eram nevoiti sa recoltam fragmente de portiuni de nerv, adica sa sacrificam nervul, pentru a ajuta la regenerarea unui nerv important", a declarat pentru Mediafax profesorul Ioan Lascar, seful Clinicii de chirurgie plastica de la Spitalul de Urgenta Floreasca din Bucuresti si membru in echipa de cercetatori. 

Medicul Dragos Zamfirescu a precizat ca regenerarea nervoasa este ultima frontiera in microchirugie. 

"Sunt situatii in care capetele unui nerv sectionat nu se pot sutura cap la cap. In acest caz, variantele terapeutice sunt folosirea unei grefe nervoase recoltata din alta parte a corpului uman (cu un deficit senzitiv corespunzator) sau folosirea de conductoare tubulare de regenerare (tuburi). Produsul nostru are aplicabilitate imediata. Noi intentionam sa-l folosim in operatii de microchirurgie a nervilor periferici, cu consimtamantul prealabila al pacientului. Regenerarea nervoasa este, practic, ultima frontiera in microchirurgie; de 30 de ani nu s-a schimbat mai nimic, se fac aceleasi proceduri, cu aceleasi rezultate", a spus Zamfirescu. 

Inventia romaneasca are si o mare valoare comerciala. Exista doua firme in lume care produc tehnologii asemanatoare, dar cu preturi de 500 de dolari pentru un tub de doi centimetri.

Produsul romanesc costa in jur de 30 de euro, potrivit sursei citate.