De ce sta in hangar un avion de un milion de euro, in timp ce medicii zboara cu aparate vechi
In vreme ce medicii, aflati in avionul care a aterizat fortat, luni, in Apuseni, au fost la un pas de moarte, in hangar sta un aparat de zbor performant si ultra-rapid, utilat pentru transporturi umanitare.
Secretarul de Stat in Ministerul Sanatatii, Raed Arafat, a declarat pentru Stirile ProTV: "Avionul nou a fost folosit in mai multe operatiuni de transplant pana acum. In acest moment, este in revizie la Aerostar Bacau pentru ca ii lipseste o piesa". Acesta a promis ca astazi va publica o lista a zborurilor efectuate de acest avion.
Este o aeronava americana, cumparata prin contributia publica a romanilor si care pana acum a fost folosita de echipajele SMURD pentru transportul pacientilor.
Secretarul de stat Raed Arafat spunea inca din iulie anul trecut ca acest avion american va sta si la dispozitia echipelor de prelevare. In randul medicilor exista insa voci care sustin ca de fapt avionul a fost folosit exclusiv de SMURD si nu a fost disponibil pentru misiuni de transportare a organelor.
In hangar sta asadar un avion medical care a costat peste un milion de euro si a fost cumparat din Austria, cu banii stransi de la romanii care au directionat 2% din impozitul pe venit catre Fundatia SMURD, dar si din sponsorizari. Avionul e dat in folosinta din iulie 2013, cand a fost inaugurat de premierul Ponta, si fost folosit de SMURD in sute de cazuri, cel mai faimos fiind cel al cantaretului Mihai Campineanu.
Unii medici spun insa ca este inadmisibil ca avionul Piper Cheyenne de generatia a III-a sa stea in hangar in vreme doctorii inca folosesc doua aparate vechi, practic "conserve zburatoare" pentru transportul organelor. Britten Norman Islander a depasit 45 de ani. Seneca are peste 20. Ele nici nu sunt ale vreunei institutii din Ministerul Sanatatii, ci apartin Scolii Superioare de Aviatie Civila, find folosite de medici pentru zboruri medicale de urgenta in baza unui contract. Iar acum, unul dintre aceste avioane a fost la un pas de a-i duce la moarte pe salvatorii care incercau sa le redea speranta unor bolnavi.
Pe acelasi subiect: