Comitetul de politica monetara al Fed a decis miercuri reducerea achizitiilor de obligatiuni de la 85 de miliarde de dolari la 75 de miliarde de dolari pe luna, incepand astfel restrangerea masurilor exceptionale de sustinere a economiei americane care au definit mandatul presedintelui bancii centrale, Ben Bernanke.

Intr-un comunicat al comitetului Fed se arata ca institutia va reduce in continuare achizitiile de obligatiuni, la sedintele viitoare, daca evolutia economiei se va imbunatati conform estimarilor.

"Daca vom face progrese in privinta inflatiei si a pietei muncii, vom continua sa o facem, probabil la fiecare sedinta, o reducere masurata a achizitiilor", a declarat miercuri Bernanke. El a precizat ca daca economia va incetini, atunci Fed ar putea lua o pauza, o sedinta sau doua, iar daca cresterea se va accelera, atunci si ritmul reducerii achizitiilor de obligatiuni va fi mai rapid.

Aceste decizii predictibile vor accentua politica lui Bernanke pentru mai multa transparenta si deschidere a Fed, a declarat Dana Saporta, analist la Credit Suisse Group in New York.

"Facand acest lucru, va fi evitata necesitatea de a ajunge la un consens la fiecare reuniune a conducerii Fed", a spus Saporta.

Datele publicate vineri de Departamentul pentru Comert au aratat ca economia SUA a inregistrat in trimestrul al treilea o crestere peste asteptari, de 4,1%, cea mai rapida dupa ultimul trimestru al anului 2011 si peste estimarile anterioare, de 3,6%.

Al doilea mandat al lui Bernanke la conducerea Fed se incheie pe 31 ianuarie, iar vicepresedintele institutiei, Janet Yellen, asteapta confirmarea Senatului SUA pentru a prelua conducerea bancii centrale.