"Nu pot sa repet decat ca tata este in stare foarte critica si se poate intampla orice de la un moment la altul", a declarat fiica sa cea mare, Makaziwe, intr-un interviu acordat postului public de radio SAFM.

"Dar vreau, de asemenea, sa subliniez inca o data ca doar Dumnezeu stie cand va fi momentul (...) Noi vom astepta alaturi de el, alaturi de tata, atat timp cat el va mai fi cu noi, deschizand ochii si reactionand la atingere". "Noi vom trai cu aceasta speranta pana in momentul in care va veni sfarsitul", a spus ea.

Este pentru prima data cand familia evoca public perspectiva disparitiei eroului luptei impotriva apartheidului, simbol mondial al reconcilierii si parinte al democratiei sud-africane.

Toata noaptea, lumanari mici, puse de catre persoane necunoscute, au ars in fata Mediclinic Heart Hospital, reprezentand simboluri ale gratitudinii si afectiunii sud-africanilor fata de fostul lor presedinte.

Nelson Mandela nu mai poate respira fara asistenta artificiala, potrivit lui Napilisi Mandela, un lider de clan din regiunea sa natala venit la capataiul sau miercuri seara. "Da, el utilizeaza aparate pentru a respira", a spus el pentru AFP. "Este trist, dar numai atat putem face", a adaugat el.

Zuma s-a abtinut sa intre in detaliile medicale, dar a anuntat anularea unei deplasari in Mozambic.

Nelson Mandela, primul presedinte de culoare al Africii de Sud, este victima unei infectii pulmonare recurente, probabil o consecinta a celor 27 de ani de inchisoare sub regimul rasist al apartheidului.

Barack Obama este asteptat in acest weekend in Africa de Sud

La spital, el este vegheat zi si noapte de Graça Machel, care ii este sotie de 15 ani, in timp ce, din lumea intreaga, mesajele continua sa curga.

"Stiu ca gandurile si rugaciunile noastre sunt pentru Nelson Mandela, familia sa si rudele sale, toti sud-africanii si oamenii din lumea intreaga care au fost inspirati de viata sa remarcabila si de exemplul sau", a declarat secretarul general al ONU Ban Ki-moon in timpul unui discurs, la New York, cu ocazia aniversarii a 50 de ani de la crearea Organizatiei Unitatii Africane (OUA, devenita Uniunea Africana).

Fostul secretar de Stat american, Hillary Clinton, a postat un mesaj pe Twitter in care transmite "dragostea sa si rugaciunile sale marelui nostru prieten Madiba, familiei si tarii sale in aceasta perioada dificila".

Eliberat in 1990, Mandela a primit in 1993 Premiul Nobel pentru Pace, impreuna cu ultimul presedinte al regimului apartheidului, Frederik de Klerk, pentru constituirea unei democratii multirasiale in Africa de Sud.

In perioada 1994-1999, Mandela a fost presedinte al Africii de Sud, fiind un lider al consensului care a stiut sa obtina increderea minoritatii albe.

El nu a mai aparut in public de la finala Cupei Mondiale de fotbal, in iulie 2010, la Johannesburg.