Expert ONU: ”Condiţiile de viaţă ale sezonierilor din Spania sunt deplorabile. Autoritățile trebuie să ia măsuri înainte să moară oameni”
Munca in strainatate, lucratori sezonieri, agricultura
Autorităţile spaniole trebuie ”să amelioreze imediat condiţiile de viaţă deplorabile ale lucrătorilor imigranţi sezonieri, înainte să moară oameni”, a avertizat vineri un expert al Consiliului drepturilor omului al ONU, scrie AFP.
Mai multe tabere improvizate de muncitori sezonieri au fost recent distruse de incendii în provincia Huelva (sud), iar "peste 170 de persoane au rămas fără adăpost" şi "chiar mai mulţi vulnerabili", a declarat Olivier De Schutter, raportor privind sărăcia extremă, într-un comunicat, potrivit Agerpres.
"Aceste incidente subliniază necesitatea urgentă de a asigura condiţii de muncă şi de viaţă decentă" sezonierilor, a adăugat el adresându-se autorităţilor locale, angajatorilor şi industriilor agricole.
În iunie, acelaşi expert a făcut apel la autorităţile spaniole să asigure acces la îngrijiri medicale lucrătorilor sezonieri. "O lună mai târziu, situaţia se degradează de manieră alarmantă zi după zi, în contextul pandemiei de COVID-19", avertizează el.
Spania este una dintre ţările cele mai afectate de pandemie, cu peste 28.000 de morţi. Mai multe focare de contagiune au apărut în ultimele săptămâni în rândul muncitorilor sezonieri agricoli care străbat ţara pentru a culege recoltele de fructe.
Germania reglementează regimul sezonierilor, mulți dintre ei români
Și lucrătorii sezonieri din Germania se confruntă cu o situației dificilă în contextul pandemiei, pe care autoritățile de la Berlin au promis să o soluționeze.
Astfel, Germania este pe cale să adopte o nouă lege, conform căreia companiile din domeniul ambalării cărnii vor fi obligate să angajeze direct personal în abatoare, în loc să subcontracteze activitatea. Proiectul de lege are rolul de a evita noi focare de coronavirus create de condiţii de lucru neconforme.
Abatoarele din Germania au fost criticate pentru utilizarea pe scară largă a angajaţilor străini, în special est-europeni, care au contracte cu firme de intermediere. Aceştia locuiesc de multe ori în condiţii improprii, în spaţii aglomerate şi cu supraveghere necorespunzătoare, ceea ce accelerează răspândirea coronavirusului în abatoare.
Ministrul muncii, Hubertus Heil, a condamnat sistemul de ”sub-sub-subcontractare”, în care intermediarii se bazează la rândul lor pe alte subcontracte pentru a găsi personal.
Proiectul de lege propus de Heil şi consultat de Reuters interzice subcontractarea în domeniile esenţiale cum ar fi sacrificarea animalelor şi procesarea cărnii. Este permisă subcontractarea muncii doar în domenii conexe cum ar fi curăţenia. De asemenea, se reglementează mai strict cazarea în comun a angajaţilor şi se stabileşte o cotă anuală de inspecţii pe teren.
Legea ar urma să intre în vigoare în ianuarie anul viitor. Se aşteaptă ca guvernul condus de cancelarul Angela Merkel să adopte proiectul săptămâna viitoare, după ce îşi vor prezenta punctele de vedere şi alte ministere.
Majoritatea graniţelor din Europa au fost închise de la sfârşitul lunii martie, în urma măsurilor de izolare adopte pentru a stopa răspândirea epidemiei, dar 30.000 de lucrători români sunt printre cei care au continuat să se deplaseze, ajungând în Germania pentru a lucra în sectorul alimentar, cu ajutorul curselor charter puse la dispoziţie de fermieri.
Pe acelasi subiect: