Nicolas Sarkozy a amenintat duminica cu iesirea Frantei din spatiul european fara frontiere Schengen daca nu va obtine o reforma de fond, care in realitate este deja in curs la Bruxelles si vizeaza sa permita consolidarea controalelor in caz de imigratie masiva, scrie Mediafax.

Aceasta reforma este realizata in tacere la nivel european, dupa ce a fost angajata la cererea mai multor tari, in principal Franta, Italia si Germania, in primavara lui 2011, din cauza afluxului de imigranti clandestini cu ocazia Primaverii Arabe, in particular tunisieni care veneau in Franta via Italia.

Reforma in curs a acestui imens spatiu de circulatie fara pasaport - care include 22 dintre statele UE (cu exceptia Marii Britanii, Irlandei, Bulgariei, Romaniei si Ciprului), plus patru tari asociate, intre care Elvetia - contine doua propunei legislative.

Principala reforma studiata prevede ca, pe viitor si ca ultim resort, statele Schengen sa poata restabili temporar controalele la frontiera cu un alt stat Schengen in cazul unui aflux de imigranti masiv si necontrolat.

La ora actuala, statele pot introduce controale numai in caz de amenintari teroriste sau in cazul unor mari evenimente, cum sunt summituri ale sefilor de stat sau competitii sportive.

Cazul cel mai sensibil in prezent este cel al Greciei, criticata pentru incapacitatea sa de a-si controla frontiera terestra cu Turcia, un punct de intrare pentru circa 200 de imigranti ilegali pe zi, care incearca apoi sa ajunga in alte state UE. "Aceasta frontiera este deschisa ca poarta unui hambar", a apreciat ministrul austriac de Interne, Johanna Mikl-Leitner, in cursul unei reuniuni cu omologii sai europeni joia trecuta.

UE incearca in particular sa convinga Turcia sa semneze un acord de readmisie a clandestinilor, dar Ankara cere in schimb facilitati de viza pentru cetatenii sai.

Reforma spatiului Schengen vizeaza de asemenea sa ofere asigurari unor state care, dupa exemplul Olandei sau Austriei, sunt reticente in ceea ce priveste aderarea Romaniei si Bulgariei, pe care le considera insuficient pregatite.

Afirmatiile lui Sarkozy "sunt un mesaj de avertisment adresat in special Greciei, Bulgariei si Romaniei", pentru ca aceste tari sa actioneze cu mai multa determinare, a apreciat un diplomat european.