Este "unul dintre dispozitivele cele mai importante amplasate vreodata de Mossos d'Escuadra", politia catalana, a declarat pentru AFP un purtator de cuvant al politiei, "un dispozitiv similar celui dispus cu ocazia vizitei Papei Benedict al XVI-lea la Barcelona" in noiembrie 2010, scrie Mediafax.

Aproximativ 2.000 de agenti de politie si ai Garzii Civile ar putea sa consolideze efectivele politiei regionale catalane, a anuntat Ministerul de Interne.

Autoritatile catalane se tem de incidente in oras, in timp ce la 3 mai va avea loc reuniunea guvernatorilor BCE.

In plus, sindicatele au facut apel la manifestatii duminica in toata tara pentru a protesta fata de masurile de austeritate, inaintea unui mars prevazut pentru 1 mai si a unei manifestatii a studentilor impotriva cresterii tarifelor de inscriere la universitate.

Inaintea reuniunii BCE, Spania a restabilit, inca de marti, controalele la frontiera cu Franta si in unele aeroporturi pentru a evita intrarea in tara a unor grupuri violente. Acestea vor fi suspendate incepand cu 4 mai.

O reprezentanta a Ministerului de Interne a declarat ca aceasta masura urmareste sa impiedice eventualele "altercatii" si "acte de violenta": "fortele de securitate au depistat posibilitatea ca organizatiile antisistem sa vina pentru aceasta reuniune" si acestea "ar putea veni din Grecia sau Italia".

Incidente violente au marcat ultima greva generala din 29 martie de la Barcelona, al doilea oras ca marime al tarii, politia folosind gloante de cauciuc pentru a dispersa manifestantii.