Beijingul vizeaza o crestere a schimburilor comerciale cu regiunea la 100 miliarde dolari in 2015. Premierul, aflat in Polonia in cadrul unei serii de vizite in Europa, a afirmat ca situatia economiei globale s-a imbunatatit in acest an, dar recuperarea este inca fragila.

"Situatia economiei mondiale a aratat unele imbunatatiri in acest an, dar baza unei recuperari este fragila si exista, inca, incertitudini inca mari", a spus Wen, la un forum economic la Varsovia, la care participa reprezentanti ai statelor din Europa Centrala si de Est, inclusiv premierul Mihai Razvan Ungureanu.

China va creste importurile din statele Europei de Est pentru a ajuta la rezolvarea dezechilibrelor comerciale, a afirmat oficialul chinez.

"Partea chineza intelege temerile intre tarile din Europa de Est in privinta dezechilibrelor comerciale si va majora importurile din acele tari", a declarat el. Wen a facut parte din delegatia care a insotit ultima vizita a unui premier chinez in Polonia, in 1987.

Premierul a promis in aceasta saptamana si cresteri de volum in schimburile comerciale cu Germania si Polonia, parte a unor eforturi de a-si diversifica rezervele valutare, de 3.300 de miliarde de dolari, cele mai mari din lume.

Prin invitarea liderilor statelor si oamenilor de afaceri importanti din regiune pentru discutii cu Wen la Varsovia, Polonia incearca sa se prezinte drept un lider regional, care ofera stabilitate economica altor parti ale Europei, noteaza Reuters.

"Suntem multumiti ca Polonia este astazi cel mai mare partener al Chinei in Europa Centrala, cu un volum al schimburilor comerciale de peste 14 miliarde de euro anul trecut. Astazi se intalnesc parteneri fara motive de a se simti inferiori si care reprezinta succesul si dezvoltarea in lumea actuala", a declarat premierul Poloniei, Donald Tusk, adaugand ca potentialul schimburilor comerciale dintre China si Polonia, dar si statele din regiune, este mult mai mare.

In urma unei intrevederi, Wen-Ungureanu, joi, la Varsovia, surse oficiale, citate de Mediafax, ca oamenii de afaceri chinezi sunt interesati sa investeasca in Romania in principal in proiecte din agricultura, IT, infrastructura si energie.

Relatiile bilaterale intre Romania si China au consemnat in 2011 fata de 2010 o crestere de 36,27% a exporturilor romanesti si de 8,24% a importurilor, valoarea totala a schimburilor comerciale ridicandu-se la 4,2 miliarde dolari.