Ultimul scandal in care au fost implicati cei de la Apple a adus din nou in atentie problema cu care se confrunta in prezent mai toate guvernele lumii, intr-o perioada in care cresterea economica are un ritm extrem de lent. Apple a fost recent acuzata ca a evitat plata unor impozite in valoare de cateva miliarde de dolari.

Intr-un discurs din cadrul Parlamentului European, presedintele Comisiei Europene, Manuel Barroso, a spus ca, in vremuri de austeritate, statele Uniunii Europene nu reusesc sa isi colecteze impozitele, pierderi care sunt echivalente cu dublarea deficitului bugetar anual. “Este vorba de o suma prea mare de bani pentru a fi lasata sa scape printre degete”, a declarat Barroso.

Liderii UE au inceput sa priveasca serios problema si iau in considerare o intelegere la nivel international asupra unor noi reglementari in domeniu, pentru a contracara usurinta cu care atat persoanele private, cat si firmele, isi muta banii dintr-un loc in altul ca sa evite plata taxelor.

Problema va fi discutata in cadrul summit-ului care va avea loc saptamana aceasta. Cel mai mult se va pune accentul pe schimbul de informatii intre autoritatile care se ocupa de impozitare si eliminarea paradisurilor fiscale.

Companiile mari intra de asemenea sub incidenta noilor legi. Starbucks, Amazon si Google au avut de dat explicatii in fata oficialilor britanici, pentru taxele foarte mici pe care le-au platit, in ciuda vanzarilor de miliarde de dolari. Dupa ce scandalul in care a fost implicata a devenit public, Starbucks s-a oferit sa plateasca mai multe taxe anul acesta si in cel care urmeaza. Toate trei companiile insista ca se supun intru totul legislatiei in vigoare.