"Europa risca sa devina singurul continent care depinde de energia importata. In anul 2035, dependenta energetica va depasi 80%, iar acest lucru va avea consecinte pentru competitivitatea companiilor noastre", avertizeaza presedintele Consiliului European, Herman van Rompuy, transmite Mediafax.

Cu ocazia summitului de miercuri, Europa va incerca sa depaseasca interesele nationale si sa mobilizeze investitii considerabile necesare dezvoltarii propriilor surse de energie. 

"Avem nevoie de investitii de peste 1.000 de miliarde de euro pana in anul 2020", a subliniat Herman Van Rompuy. 

Uniunea Europeana s-a angajat sa asigure 20% din consumul de energie din surse regenerabile, pana in 2020, in acest context aparand o dezbatere pe tema gazelor si petrolului de sist.

Utilizarea metodei fractionarii hidraulice divizeaza statele membre. Polonia, Lituania, Ungaria, Romania, Spania si Marea Britanie accepta aceasta metoda.  "Daca statele vor sa exploateze gazul de sist, o pot face. Alegerea le apartine. Dar toti expertii spun ca tarifele nu vor fi niciodata ca cele din Statele Unite", afirma comisarul UE al Energiei, Connie Hedegaard. 

"Trebuie sa tinem cont de opiniile cetatenilor", atrage atentia Janez Potocnick, comisarul UE pentru Mediu.