În aprilie, ministrul britanic pentru Brexit, David Davis, susţinuse în faţa unei comisii parlamentare de la Londra că luna iunie reprezintă un reper artificial, scrie Agerpres.

Uniunea Europenă insistă asupra reglementării frontierei dintre Irlanda de Nord şi Republica Irlanda înaintea summitului, pentru a evita un regim dur la singura graniţă terestră dintre UE şi Regatul Unit, care va apărea după Brexit.

Atât Londra, cât şi Bruxellesul acceptă ideea unei frontiere deschise în Irlanda, însă deocamdată nu au găsit nicio soluţie practică, reaminteşte Reuters.

Ministrul irlandez de externe, Simon Coveney, a afirmat duminică, într-o conferinţă de presă comună cu omologul său francez, că un parteneriat vamal - aşa cum este susţinut de unii miniştri ai cabinetului condus de Theresa May - ar fi o modalitate de rezolvare a problemei. Alţi miniştri britanici se opun însă ideii ca Regatul Unit să colecteze taxe pentru UE, după retragerea din Uniune.

Le Drian a insistat asupra termenului-limită, iar Coveney asupra respectării promisiunii făcute de May că nu va exista o infrastructură fizică de frontieră pe insula din care doar o parte rămâne în UE.

May: Aveți încredere în mine

Pe de altă parte, premierul Theresa May a dat asigurări că este în măsură să obţină un acord bun privind Brexitul, într-un moment în care caută să rezolve disensiunile din cadrul guvernului său legate de cea mai bună cale de urmat în acest dosar,

Administraţia sa conservatoare este divizată în ce priveşte modelul de acord vamal pe care Marea Britanie urmează să îl aibă cu Uniunea Europeană după ieşirea din UE.

Diviziunile au izbucnit la lumina zilei săptămâna trecută când ministrul de externe Boris Johnson a calificat ca "nebunesc" un proiect de uniune vamală pentru post-Brexit susţinut de Theresa May.

Premierul însă a insistat: "Puteţi avea încredere în mine". "Drumul pe care sunt pe punctul de a-l defini este drumul care va duce la Brexitul pentru care oamenii au votat", a scris ea în Sunday Times. "Voi avea nevoie de ajutorul şi sprijinul vostru pentru a ajunge acolo. În schimb, angajamentul meu faţă de voi este simplu: Nu vă voi abandona", a subliniat ea.

Pentru Theresa May, acordul cu UE trebuie să protejeze Constituţia britanică, integritatea economică şi să respecte acordurile de pace cu Irlanda de Nord.

Irlanda de Nord a rămas parte a Regatului Unit în 1922, atunci când restul Irlandei și-a câștigat independența. Republica Irlanda și Regatul Unit au intrat în UE împreună, în 1973, într-o vreme când violențele pe criterii religioase și atacurile cu bombă erau în creștere pe străzile Belfastului.

Dependență economică

Controalele de la graniță au dispărut în anii ’90, cand ambele economii au devenit parte a pieței unice europene, iar Acordul din Vinerea Mare, încheiet în aprilie 1998, a pus capăt violențelor de 30 de ani dintre republicanii catolici și unioniștii protestanți, soldate cu peste 3.600 de morți.

Prin votul anti-Brexit de la referendumul pentru ieșirea Marii Britanii din UE, Irlanda de Nord și-a exprimat clar dorința de a rămâne într-un fel de uniune cu Irlanda, în interiorul UE. Sinn Fein, care îi reprezintă pe cei care vor unirea cu Irlanda și care a militat pentru rămânerea în UE, spune că a venit timpul pentru un referendum pentru unire.

“Brexitul, cu respingerea drepturilor democratice ale oamenilor din Irlanda de Nord, cu lipsa completă de interes și înțelegere a Londrei față de impactul pe care ieșirea din UE îl are asupra comunității și asupra relațiilor economice cu Dublinul, a accelerat dezbaterea privind unificarea”, a spus Conor Murphy, membru al parlamentului local din Irlanda de Nord.

Îngrijorările în cele două Irlande au crescut, în condițiile în care negocierile pentru Brexit nu vin cu soluții concrete în ceea ce privește frontiera comună. Atât Dublinul, cât și Belfastul se tem de o reintroducere a unei frontiere ”dure” cu Irlanda de Nord - cu posturi de frontieră - care ar fragiliza Acordul de pace din 1998, care a pus capăt unei perioade de 30 de ani de război civil.

După Brexit, frontiera de 500 de km dintre Irlanda şi Irlanda de Nord va fi singura graniță terestră pe care Marea Britanie o va avea UE. Cum va funcționa această frontieră este un subiect sensibil, datorită istoriei regiunii. Atât Bruxelles-ul, cât și Londra au declarat de-a lungul timpului că o soluție va fi găsită în timpul negocierilor și nu va exista din nou o graniță și puncte de control între cele două Irlande. Însă, până în prezent, nu a fost făcută nicio propunere concretă.