"Grecia trebuie sa decida", a raspuns el cand a fost intrebat daca zona euro va acorda sau nu un al doilea plan de ajutoare, dupa cel din 2010, estimat la peste 130 de miliarde de dolari, scrie Mediafax.

Europa este "pregatita sa sustina Grecia" cu un nou plan de ajutorare, a subliniat ministrul german, dar daca aceasta "nu pune in aplicare deciziile necesare si se multumeste cu efecte ale unor anunturi, (atunci) nicio suma a vreunui ajutor nu poate rezolva problema", a insistat ministrul german.

"Poate ca noi si partenerii nostri ar trebui sa studiem modalitati de ajutorare a Greciei in aceasta sarcina dificila intr-un mod mai strict", a adaugat el, referindu-se la propunerea sa de a plasa Grecia sub tutela bugetara in schimbul acordarii unor noi ajutoare.

Germania ridica astfel tonul, in timp ce Atena a respins aceasta propunere duminica, prin intermediul ministrului sau de Finante Evanghelos Venizelos. De altfel, propunerea germana a fost primita cu scepticism si de catre alte tari europene.

Dupa mai bine de doua saptamani de negocieri intermitente si tensionate la Atena, Guvernul grec pare sa fie pe punctul de a fi gasit un acord cu creditorii sai privati, in vederea stergerii a 100 de miliarde de euro din datorie.

Daca nu obtine acest plan, Grecia se afla sub amenintarea unei incapacitati de plata inca din 20 martie, termenul rambursarii unor obligatiuni mai vechi in valoare de 14,5 miliarde de euro.