Este mai mare decat Pluto, are 9 fusuri orare, detine jumatate din rezerva mondiala de uraniu imbogatit, iar reteaua de gazoducte ar inconjura Terra de 6 ori. 10 lucuri uimitoare despre Rusia
Se intinde de la Marea Baltica pana la Marea Bering, are noua fusuri orare si gazduieste cel mai poluat loc de pe planeta. Business Insider a alcatuit un top al lucrurilor interesante din Federatia Rusa.
Rusia este mai mare decat Pluto
Federatia Rusa este cel mai mare stat din lume, intinzandu-se din Kaliningrad, o exclava situata la Marea Baltica, intre Polonia si Lituania, pana la Anadir, pe coasta Marii Bering, de la vest la est si din Pevek, pe malul Marii Siberiene Orientale, dincolo de cercul polar si pana in Derbent, Daghestan, de la nord la sud.
Rusia se invecineaza cu Norvegia, Finlanda, Estonia, Letonia, Lituania, Polonia, Belarus, Ucraina, Georgia, Azerbaidjan, Kazahstan, China, Mongolia, Coreea de Nord si are frontiere maritime cu Japonia si Statele Unite, in Alaska, avand o suprafata de 17,09 milioane de kilometri patrati. Planeta pitica Pluto, pana in 2006 considerata a noua planeta a Sistemului Solar, are o suprafata de doar 16,65 milioane de kilometri patrati.
Conductele de gaze si petrol ale Rusiei ar putea inconjura Globul de sase ori
Economia Rusiei se bazeaza pe rezervele enegetice si minerale ale tarii, cele mai mari din lume. Vastul sistem de conducte, care transporta, printre altele, condensat de gaz natural, petrol, gaz petrolier lichefiat sau produse rafinate, are o lungime de 259.913 kilometri, conform Business Insider, citat de Mediafax. Pamantul, in schimb, are o circumferinta ecuatoriala de 40.075 kilometri si o circumferinta meridionala de 40.007 kilometri. Puse cap la cap, conductele rusesti ar putea inconjura planeta de 6,4 ori.
Rusia detine jumatate din rezervele mondiale de uraniu imbogatit
Rusia detine cele mai multe arme de distrugere in masa din lume, cu peste 8.000 de arme nucleare si aproape 20.000 de tone de arme chimice. Din totalul de 1390 de tone de uraniu puternic imbogatit, HEU, detinut la nivel mondial, Rusia controleaza 695 de tone, jumatate, urmata in clasament de Statele Unite, cu 604 tone.
Rezervele de gaz natural ale Rusiei ar umple 13 miliarde de bazine olimpice
Rusia este al doilea producator de gaz natural la nivel mondial si al treilea producator de petrol, dupa Statele Unite si Arabia Saudita. Mai mult de jumatate dintre incasarile bugetare se datoreaza exporturilor de energie, iar rezervele insemnate vor mentine, probabil, dominatia Rusiei si in anii ce vor urma. Statul condus de Vladimir Putin controleaza 32 de trilioane de metri cubi de gaze naturale, suficient pentru a umple 13 miliarde de bazine olimpice, cu un volum de 2.491 de metri cubi fiecare.
Rusia are noua fusuri orare
Rusia obisnuia sa fie impartita in 11 zone cu fusuri orare diferite. Din 2010 insa, la propunerea presedintelui Medvedev, s-a renuntat la doua dintre acestea si s-a adoptat ora de vara si revenirea la timpul initial, toamna, la fel ca in occident. In prezent, ora la Kaliningrad este cu 3 ore inainte fata de Timpul Universal Coordonat, UTC+3, urmata de Moscova, UTC+4, Ekaterinburg, UTC+6, Omsk, UTC+7, Krasnoiarsk, UTC+8, Irkutsk, UTC+9, Iakutsk, UTC+10, Vladivostok, UTC+11 si Kamceatka, UTC+12. Regiunea Sahalin si Republica Sakha se ghideaza dupa cate doua fusuri orare. Bucurestiul se ghideaza dupa fusul orar UTC+2.
Rusia detine 87 de miliarde de barili de petrol, suficient pentru inca 75 de ani
Al treilea producator de petrol la nivel mondial, depasita doar de Statele Unite si de Arabia Saudita, Rusia detine rezerve uriase de petrol, estimate la 87 de miliarde de barili (10 miliarde de metri cubi). In 2012, Rusia consuma in jur de 3,2 milioane de barili de petrol pe zi, astfel ca, in acest ritm, rezervele le-ar ajunge timp de inca 75 de ani.
Noua milioane de calatori folosesc metroul moscovit, zilnic
Metroul din capitala Rusiei are 194 de statii si o lungime a sinelor de 325 de kilometri. Park Pobedi, Parcul Victoriei, este cea mai adanca statie a metroului din Moscova, fiind aflata la aproape 85 de metri in subteran, in timp ce statia Vykhino este cea mai aglomerata. Noua milioane de pasageri folosesc metroul din Moscova in fiecare zi, trafic egal cu cel al metrourilor din Londra si New York la un loc.
Primii 20 dintre bogatii Rusiei au o avere de 227 de miliarde de dolari, mai mult ca PIB-ul Romaniei
Rusia are peste o suta de miliardari in dolari, iar Alisher Usmanov, cel mai bogat om din tara, are o avere estimata la 20 de miliarde $. Primii 20 cei mai bogati rusi au o avere estimata la 227 de miliarde de dolari, mai mult decat PIB-ul Portugaliei, Irlandei sau al Ucrainei. Averea celor mai bogati rusi este de 1,3 ori mai mare decat PIB-ul Romaniei, de 169 miliarde de dolari.
Lacul Baikal contine o cincime din apa dulce de pe glob
Desi este abia al saptelea lac din lume dupa suprafata, lacul Baikal, aflat in sudul Siberiei, are cel mai mare volum. Se estimeaza ca acesta contine in jur de 20% din rezerva de apa dulce lichida de pe glob, 23.615 kilometri cubi. Baikal este si cel mai adanc de pe glob, avand o adancime maxima de 1642 metri. in comparatie, adancimea maxima a Marii Negre este de 2212 metri, in Crimeea, la sud de Ialta.
Rusia a vandut Alaska Americii pentru 7,2 milioane dolari, cea mai ieftina tranzactie imobiliara din istorie
Activitatile Rusiei in regiune se limitau la comertul cu blanuri si misionariat, iar teama ca Alaska ar putea fi usor capturata in cazul unui razboi a determinat autoritatile sa incerce sa o vanda. Tranzactia a avut loc in 1867, cand Statele Unite au achizitionat 1.518.800 de kilometri patrati, pentru suma de 7.2 milioane de dolari, putin peste 120 de milioane, la valoarea de azi. Astfel, americanii au platit putin peste 4 dolari pe kilometru patrat de teren, realizand una dintre cele mai mari si mai ieftine achizitii imobiliare din istorie.
Pe acelasi subiect: