Ipoteza soc in presa de la Londra: Merkel si Putin negociaza in secret un plan de pace in Ucraina. Ce promite Europa Rusiei, in schimbul gazelor
Cancelarul german Angela Merkel si presedintele rus Vladimir Putin negociaza in secret un plan privind solutionarea pasnica a crizei din Ucraina, prin care, in schimbul suveranitatiii Crimeei, sa fie acordate garantii in domeniul securitatii energetice si comertului, dezvalui The Independent online, citat de Mediafax.
Potrivit publicatiei britanice, planul de pace la care lucreaza Merkel si Putin se articuleaza in jurul a doua ambitii principale, si anume stabilizarea frontierelor Ucrainei si furnizarea tarii - aflate in dificultate financiara - a unui ajutor economic consistent printr-un nou acord in domeniul energiei care sa asigure securitatea livrarilor de gaze.
Cel mai controversat lucru consta in faptul ca, in cazul in care planul lui Merkel va fi acceptat de catre rusi, comunitatea internationala va fi nevoita sa recunoasca independenta Crimeei si anexarea ei de catre Rusia, un lucru pe care anumiti membri ONU l-ar putea considera greu de acceptat.
Potrivit ziarului, surse apropiate acestor negocieri secrete afirma ca prima parte a planului, cu privire la stabilizare, cere Rusiei sa-si retraga sprijinul financiar si militar acordat diverselor grupari separatiste care opereaza in estul Ucrainei. In cadrul unui eventual acord, aceasta regiune ar urma sa primeasca anumite puteri descentralizate.
Concomitent, continua The Independent, presedintele ucrainean Petro Porosenko ar accepta ca nu ceara aderarea la NATO. In schimb, Putin va cauta sa nu blocheze sau sa se amestece in noile relatii comerciale ale Ucrainei cu Uniunea Europeana (UE), potrivit unui pact semnat in urma cu cateva saptamani.
In al doilea rand, potrivit publicatiei britanice, Ucrainei i se va oferi un nou acord pe termen lung cu gigantul rusesc Gazprom, cu privire la livrari de gaze naturale si pretul acestora. In prezent nu exista niciun acord, rezervele de gaze naturale ale Ucrainei scad si ar urma sa fie epuizate inainte de venirea iernii, tara riscand o ruina economica si sociala.
De asemenea, potrivit acordului, Rusia ar urma sa despagubeasca Ucraina printr-un pachet financiar in valoare de un miliard de dolari pentru pierderile la incasarea chiriei in schimbul stationarii Flotei ruse in Crimeea si portul Sevastopol de la Marea Neagra pana la proclamarea independentei in martie, mai scrie ziarul.
Insa aceste incercari ale lui Merkel de intermediere intre Putin si Porosenko au fost afectate de doborarea in estul tarii a avionului malaysian care efectua zborul MH17.
Cu toate acestea, surse care au luat parte la negocieri au declarat miercuri pentru The Independent ca "planul german de pace se afla in continuare pe masa si este singurul. Negocierile se afla intr-un punct mort din cauza dezastrului MH17, dar se asteapta sa fie reluate imediat ce are loc investigatia".
"Este in interesul tuturor sa se ajunga la un acord. Sa speram ca negocierile vor fi reluate, daca se va ajunge la un rezultat satisfacator in anchetele care se desfasoara in prezent asupra cauzelor catastrofei MH17", a adaugat sursa citata.
Un purtator de cuvant al Ministerului german de Externe a declarat pentru The Independent ca nu stie nimic despre existenta unor asemenea negocieri. El a adaugat ca este foarte probabil ca fie Statele Unite, fie Marea Britanie sa nu fie de acord cu recunoasterea controlului Rusiei asupra Crimeei. La serviciul de presa al Ambasadei Germaniei, nu era nimeni disponibil miercuri, adauga ziarul.
O solutionare a crizei actuale este convenabila pentru germani, Rusia fiind singurul lor partener comercial important. Merkel a consolidat semnificativ axa ruso-germana in mandatele sale, iar pana la prabusirea MH17 Guvernul german s-a opus cu fermitate impunerii unor sanctiuni comerciale, dar si din motive diploamtice, comenteaza The Independent.
Unele dintre cele mai mari companii germane efectueaza operatiuni in Rusia, in prezent una dintre cele mai mari piete pentru masini, iar numeroase IMM-uri germane isi extind activitatile in aceasta tara. Desi Rusia asigura aproximativ o treime din necesarul de gaze in UE prin conducte care traverseaza Ucraina, Germania are propriile conducte care asigura legatura, separat, cu Rusia, fiind mai putin vulnerabila la acest capitol ca alte state europene.
Un rol central in orice acord in domeniul gazelor naturale cu Gazprom l-ar juca unul dintre cei mai bogati oameni de afaceri ucraineni, Dmitro Firtas. El a negociat primul mare acord in domeniu intre Ucraina si Rusia pentru perioada 2006-2009. In prezent, acesta se afla la Viena, de unde lupta impotriva unei cereri de extradare din partea Statelor Unite. Insa Firtas are relatii apropiate cu lideri rusi si ucraineni - l-a sustinut pe Porosenko - si a actionat ca om de legatura, din umbra, la toate nivelurile.
Pe acelasi subiect: