Rusia a interzis joi, timp de un an, importurile de produse agricole si alimentare din statele care au impus sanctiuni tarii din cauza implicarii in criza din Ucraina, respectiv impotriva Uniunii Europene, Statelor Unite, Norvegiei, Australiei si Canadei.
Lista produselor interzise include carne, peste, fructe de mare, lapte si produse lactate, precum si fructe si legume, iar acest embargo ar putea provoca Uniunii Europene pierderi de 12 miliarde de euro.
Autoritatile de la Moscova s-au declarat deschise dialogului pentru revizuirea termenilor restrictiilor, daca partenerii occidentali vor fi dispusi la discutii.
Producatorii de lactate din Spania, cei mai afectati de embargoul Rusiei: "Nu s-a pregatit nimic la Bruxelles pentru situatia aceasta"
Interzicerea de catre Rusia a importurilor de alimente din Uniunea Europeana si Statele Unite provoaca ingrijorare in industria lactatelor din Spania, potrivit uneia dintre cele mai mari companii de profil din aceasta tara, Industrias Lacteas Asturianas, relateaza RIA Novosti, potrivit Mediafax.
Proprietatul Industrias Lacteas Asturianas, Francisco Rodriguez, a declarat agentiei spaniole de presa EFE ca aceasta interdictie, impreuna cu scaderea cererii pe piata chineza, confirma realitatea ingrijoratoare la nivelul intregului sector.
"Nu s-a pregatit nimic la Bruxelles pentru a rezolva aceasta situatie", a spus Rodriguez.
Sperantele Greciei de a iesi din recesiune in 2014 se impiedica de restrictiile Rusiei, cel mai mare partener comercial al elenilor
Sperantele Greciei de a iesi in 2014 din cea mai grava recesiune din ultima jumatate de secol s-ar putea impiedica de Rusia, care a interzis importurile de alimente din UE si SUA, ca reactie la sanctiunile impuse din cauza crizei din Ucraina, relateaza Bloomberg.
"Costul estimat provocat economiei elene de contra-masurile adoptate de Rusia din cauza sanctiunilor occidentale pare tolerabil, dar impactul ar putea fi mai daunator in sectoare ca turism si agricultura, din cauza fragilitatii redresarii economice", a declarat Thanos Dokos, director general al Fundatiei Elene pentru Politica Europeana si Externa.
Dokos a mentionat si incertitudinile legate de securitatea energetica in toamna si iarna viitoare, provocate de tensiunile geopolitice.
Rusia este cel mai mare partener comercial al Greciei, potrivit datelor Bloomberg, valoarea schimburilor comerciale dintre cele doua tari fiind de 9,3 miliarde de euro in 2013, mai mari decat schimburile Greciei cu Germania.
Deprecierea recenta a rublei, in urma sanctiunilor occidentale si a situatiei din Ucraina, ar putea face ca numarul turistilor rusi in Grecia sa fie mai mic cu 200.000 fata de nivelul anticipat, a declarat Xenophon Petropoulos, director de comunicare la Asociatia Companiilor de Turism din Grecia (SETE).
Potrivit estimarilor preliminare ale SETE, impactul situatiei din regiune asupra industriei turismului din Grecia ar putea fi de 300 de milioane de euro.
Turismul are o contributie de peste 16% la PIB-ul Greciei, conform datelor SETE, iar Rusia a fost anul trecut principala sursa de crestere a numarului de vizitatori in Grecia. Veniturile generate de turistii rusi in turismul elen au crescut anul trecut cu 42%, la 1,34 miliarde de euro, potrivit datelor Bancii Greciei.
Piata din Rusia este o destinatie foarte importanta pentru produsele agricole din Grecia, dar cifra de afaceri este limitata. Astfel, produsele agricole reprezinta 41% din exporturile elene in Rusia, fiind in valoare de circa 200 de milioane de euro pe an, potrivit Asociatiei Exportatorilor Eleni.
Finlanda, in recesiune din 2012, este cea mai afectata tara din zona euro de interdictiile Rusiei. Peste 10% din totalul exporturilor mergeau catre Moscova
Potrivit Bloomberg, Finlanda sustine ca efectele negative pe care criza din Ucraina le are asupra economiei sale sunt mai mari decat asupra oricarei alte tari din zona euro, desi a sprijinit decizia Uniunii Europene (UE) de a extinde sanctiunile impotriva Rusiei.
Finlanda este cea mai afectata tara din zona euro de criza din Ucraina, intrucat 14% din comertul tarii nordice se desfasoara in relatie cu Rusia.
Anul trecut, 10% din totalul exporturilor Finlandei au mers catre Rusia. Totodata, 18% din totalul importurilor finlandeze au provenit din Rusia. Finlanda a inregistrat in 2013 cel mai ridicat procentaj in ceea ce priveste schimburilor comerciale cu Rusia dintre toate cele 18 state din zona euro. Media la nivelul zonei euro a fost de 3,4% din totalul tranzactiilor comerciale.
Ca reactie a sanctiunilor impuse de UE, presedintele rus Vladimir Putin a dispus interzicerea unor produse alimentare, accentuand astfel problemele pe care Finlanda le intampina in iesirea din recesiune.
"Sper ca sanctiunile nu vor fi extinse. Acesta nu este un razboi comercial", a declarat prim-ministrul finlandez, Alexander Stubb.
Producatorul de lactate Valio a anuntat ca opreste productia bunurilor care urmau sa fie vandute catre Rusia. De asemenea, constructorul de locuinte YIT a raportat o scadere a cererii venite din Rusia, in timp ce retailerul Kesko a anticipat un declin important al vanzarilor.
Stubb a subliniat nevoia de solidaritate intre statele UE, explicand ca se asteapta ca toti membrii UE sa fie tratati la fel. "Daca impactul unei masuri nu este egal, vom vedea ce tip de solutii vom cauta", a spus el.
Izolarea economica a Rusiei afecteaza Finlanda cu atat mai mult cu cat tara nordica isi pusese sperantele intr-o revenire economica datorata cresterii exporturilor. Produsul Intern Brut al Finlandei a scazut in primul trimestru al acestui an cu 0,6%, in timp ce rata somajului a ajuns la 9,2% in iunie, fata de 7,8% in aceeasi luna a anului trecut.
Finlanda se afla in recesiune din decembrie 2012. Anterior, tara a mai traversat o perioada de recesiune intre 2008 si 2009.