Trimitem întrebările la Curtea de Justiţie a Uniunii Europene”, a declarat judecătorul Floris Bakels, într-un caz care ar putea avea repercusiuni majore pentru circa un milion de cetăţeni britanici rezidenţi în alte state comunitare.

Două întrebări preliminare vor fi trimise CJUE, cu sediul la Luxemburg, pentru a se obţine răspunsuri privind drepturile expatriaţilor britanici după Brexit, a precizat unul din avocaţii celor cinci britanici, rezidenţi în Olanda, care au sesizat justiţia din această ţară.

Reclamanţii susţin că beneficiază de drepturi în calitate de cetăţeni europeni, nu doar în calitate de cetăţeni ai unui stat membru al Uniunii.

Brexit-ul înseamnă că britanicii îşi pierd automat cetăţenia europeană sau că îşi păstrează drepturile? Şi dacă da, în ce condiţii?”, a menţionat avocatul Christiaan Alberdingk Thijm, formulând întrebările la care este chemată să răspundă instanţa europeană.

Cei cinci britanici le-au cerut judecătorilor olandezi să sesizeze CJUE pentru a obţine clarificări despre “ce înseamnă exact faptul de a fi cetăţean european”, a declarat unul din reclamanţi, Stephen Huyton.

Judecătorul Bakels le-a dat termen o săptămână avocaţilor pentru a comenta decizia şi a adăuga alte întrebări preliminare.