În aceeaşi dezbatere din parlament, adjunctul său Steve Baker a sugerat chiar că oficiali guvernamentali au elaborat intenţionat modele economice negative pentru a influenţa politica legată de Brexit.

Întrebat de recenta analiza ajunsă în presă realizată de oficiali ai guvernului şi conform căreia situaţia Marii Britanii s-ar deteriora după Brexit, David Davis a pus sub semnul îndoielii valoarea unor astfel de studii, insistând că este vorba de o muncă "incredibil de dificilă" şi că toate instituţiile care s-au lansat în astfel de eforturi au eşuat.

"Toate prognozele privind performanţa economiei britanice post referendum, de orice mare organizaţie ar fi fost ele elaborate, bănci, organizaţii guvernamentale sau chiar internaţionale, s-au dovedit greşite", a afirmat Davis.

La rândul său, Steve Baker a spus că oficiali guvernamentali ar submina politicile Executivului prin încercarea de a scoate în evidenţă numai aspectele negative ale Brexitului.

Un purtător de cuvânt al premierului britanic Theresa May a precizat că Baker are întregul ei sprijin, în pofida faptului că este acuzat că lansează în mod repetat acuzaţii la adresa unor oficiali ai guvernului.

Documente guvernamentale, publicate în această săptămână de presa de la Londra, arată că economia britanică va crește într-un ritm încetinit după ieșirea țării din UE, indiferent de acordul pe care Londra îl va negocia cu Bruxelles-ul după Brexit.

Potrivit documentelor citate, creșterea pe care economia Marii Britanii o va întregistra în următorii 15 ani va fi cu până la 8% mai redusă în afara UE, decât dacă ar fi rămas în blocul comunitar.

Autoritățile de la Londra au luat în calcul mai multe scenarii și impactul acestora asupra economiei, după ieșirea din UE. Calculele estimează un avans economic mai mic cu 5%, în cazul unui acord comercial negociat cu UE, și mai mic 2%, chiar dacă Marea Britanie va continua să aplice regulile pieței unice. În cel mai pessimist scenariu, avansul economiei va încetini cu 8%. Toate scenariile iau în calcul și o nouă înțelegere comercială cu SUA.

Și guvernatorul Băncii Angliei (BoE) este pesimist în ceea ce privește efectele Brexitului. Mark Carney le-a spus celor mai importanţi oameni de afaceri că votul din 2016 privind ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană costă anual economia britanică zece miliarde de lire sterline.

Declinul economiei britanice pare a fi început deja. Deși a consemnat un avans trimestrial peste așteptări la finele anului trecut, per ansamblu, a şasea cea mai mare economie a lumii a înregistrat un avans de 1,8%, cel mai redus ritm de creştere din 2012.