“Conform 'Institutului International Financiar' (IIF), economia emirateza va sustine o crestere economica moderata in 2016, in ciuda tuturor turbulentelor economice puternice cauzate de criza prelungita a pretului petrolului. Se asteapta o crestere estimata la 3% in 2016 datorita unor contributii mai reduse din partea sectorului hidrocarburilor. Sectoarele non-petroliere vor avea o crestere relativ puternica de 3,3%”, informeaza Tintean, potrivit Agerpres.

Potrivit acestuia, guvernul emiratez a luat mai multe masuri destul de agresive pentru a proteja soldurile fiscale de scadere a pretului la petrol.

“In 2015, emiratele Dubai, Abu Dhabi si Sharjah au redus cheltuielile publice consolidate cu 10%, comparativ cu o crestere medie anuala a acestora de 9,5% din 2001 pana in 2014 si au in vedere si alte reduceri in acest an. Proiectele cu prioritate redusa au fost anulate, subventiile la energie au fost reduse precum si cheltuielile cu salariile, astfel toate aceste masuri si mobilizarea veniturilor din activitatile non-petroliere au reduse riscurile de colaps fiscal al Emiratelor Arabe Unite. Totusi scaderea veniturilor din petrol au avut o influenta destul de puternica asupra Emiratelor, in special in Abu Dhabi. Soldul fiscal a trecut de la un excedent de 5% din PIB in 2014, la un deficit de 4% in 2015 si se asteapta ca in 2016 deficitul sa fie de 7% din PIB, in ipoteza unui pret mediu de 40 dolari al barilului de petrol”, mentioneaza sursa citata.

De asemenea, pana in prezent cea mai mare parte a deficitului bugetar a fost finantat prin sistemul bancar intern.

Se anunta unele masuri suplimentare pentru consolidarea pozitiei fiscale, in cazul in care pretul la petrol ramane scazut si in 2016, inclusiv reducerea treptata a beneficiilor sociale, introducerea TVA la inceputul anului 2018, extinderea impozitului pe profit si privatizarea unor active din sectorul public”, mai spune Titus Tintean.