Potrivit unui comunicat al Consiliul Concurentei, Inalta Curte de Casatie si Justitie a confirmat irevocabil ca si compania Lukoil Romania a incalcat legea concurentei prin participarea la o intelegere de tip cartel, alaturi de alte companii active pe piata carburantilor. Instanta a redus amenda aplicata de Consiliul Concurentei de la 136,8 milioane lei la 109,5 milioane lei.

"Toate cele sase cazuri au fost confirmate de Inalta Curte, ceea ce reprezinta recunoasterea faptului ca deciziile noastre sunt corecte si bine fundamentate, similar autoritatilor de concurenta din alte tari. Regulile europene de concurenta se aplica strict in Romania atat de Consiliul Concurentei, cat si de instante si nici chiar cele mai mari companii nu sunt deasupra legii. A fost o procedura complicata si de lunga durata, timp in care echipa noastra de experti a depus eforturi deosebite", a declarat presedintele Consiliului Concurentei, Bogdan Chiritoiu.

La sfarsitul anului 2011, Consiliul Concurentei a sanctionat sase companii petroliere cu amenda de 891 milioane lei (205 milioane euro) pentru incheierea unei intelegeri anticoncurentiale. Aceasta a fost cea mai mare amenda data in istoria Consiliului Concurentei.

In urma investigatiei, autoritatea de concurenta a constatat ca cele sase companii au incalcat atat Legea Concurentei, cat si Tratatul de Functionare al Uniunii Europene (TFUE) prin stabilirea retragerii simultane de pe piata a sortimentului de benzina Eco Premium.

OMV Petrom, care la data incalcarii legii opera benzinarii Petrom si Petrom V, a fost amendata cu 366,5 milioane de lei, OMV Petrom Marketing a luat o amenda de 137,2 milioane de lei (opera benzinariile OMV), Rompetrol Downstream a primit o sanctiune de 159,5 milioane de lei, Lukoil Romania a platit 136,8 milioane de lei, MOL Romania - 80,2 milioane de lei, iar Eni Romania - 11,1 milioane de lei.

Potrivit sursei citate, amenzile au fost executate de Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF).