Elveţienii au respins, prin referendum, limitarea liberei circulaţii a lucrătorilor din UE. Românii au acces liber pe piața muncii în Țara Cantoanelor din 2019
Berna, Elvetia
Elveţienii au respins, într-un referendum desfăşurat duminică, o propunere a extremei drepte de încetare a liberei circulaţii a lucrătorilor între Elveţia şi ţările membre ale UE, transmit agențiile intenaționale.
Potrivit proiecţiilor postului de radio şi televiziune naţional elveţian, 63% dintre alegători s-au opus acestei propuneri, scrie Agerpres.
Conform propunerii prezentate de Partidul Popular Elveţian (SVP), în baza acordului cu Uniunea Europeană aflat în vigoare în fiecare an în Elveţia se mută, în medie, 75.000 de cetăţeni UE, ceea ce duce la suprapopulare şi la creşterea preţurilor locuinţelor.
Sondajele de opinie indicau că aproximativ două treimi dintre alegătorii elveţieni erau de părere că abrogarea acordului cu UE privind libera circulaţie ar agrava criza de lucrători calificaţi şi ar afecta negativ bunăstarea ţării.
Respingerea propunerii SVP ar putea încuraja tratativele dintre UE şi Elveţia cu privire la un acord-cadru pentru reglementarea mai multor probleme bilaterale dificile.
După mai mulți ani în care Elveția a limitat accesul lucrătorilor români, autoritățile de la Berna au liberalizat, de la 1 iunie 2019, piața muncii pentru români și bulgari.
Salarii mari, prețuri pe măsură
Potrivit statisticilor, salariul mediu în Elveția este in jur de 5.500 - 6.000 de euro, în funcție de industrie. Cele mai mari venituri le au angajații din industria farmaceutică – 10.000 de franci elvețieni pe lună, urmată de asigurări, industria IT și servicii financiare, domenii în care se câștigă peste 9.000 de franci pe lună.
La polul opus, sunt salariile din serviciile HR – 4.000 de franci pe lună, HoReCa – 4.300 de franci pe lună și retail – 4.700 de franci pe lună. În construcții se câștigă în jur de 5.500 de franci pe lună, iar o asistentă poate primi între 4.000 și 6.000 de franci.
Chiar dacă primesc salarii cu mult peste media europeană, trebuie subliniat și faptul că elvețienii au unul dintre cele mai ridicate costuri ale vieții de pe continent.
Deși Elveția este a doua cea mai bogată țară din Europa, după Luxemburg, cu un PIB per capita care depășește 80.000 de euro, costul vieții este este unul pe măsura salariilor. Alături de țările nordice, Țara Cantoanelor ocupă, de ani de zile, primele locuri în topul celor mai scumpe țări din lume.
Anul trecut, preţurile de consum pentru gospodăriile din Elveţia erau cu 56% mai mari decât media din cele 15 state din Europa Occidentală. Doar islandezii, care locuiesc pe o insulă în Oceanul Atlantic la peste 1.000 de kilometri de Europa continentală, plăteau preţuri mai mari.
Pe acelasi subiect: