Decizia vine în urma unei înţelegeri cu SEC (Securities and Exchange Commission, comisia de supraveghere a valorilor mobiliare şi a burselor din SUA), informează DPA, preluată de Agerpres.

SEC a făcut anunţul în urma unei anchete declanşate de o postare a fondatorului Tesla pe Twitter, în 7 august, potrivit căreia ar putea delista compania de la bursă, achiziţionând acţiunile de pe piaţă la preţul de 240 de dolari bucata, şi că fondurile în acest scop sunt asigurare.

"De fapt, Musk ştia că tranzacţia potenţială este nesigură şi supusă multor condiţii", a explicat SEC, care a formulat săptămâna aceasta acuzaţii de fraudă. Comisia a remarcat că mesajele respective prin Twitter au perturbat semnificativ piaţa.

Acordul cu SEC nu implică nicio recunoaştere a vinovăţiei de către Musk sau de către firma producătoare de autovehicule electrice pe care o conduce.

Elon Musk va putea rămâne director general, iar viitorul preşedinte al consiliului de administraţie va trebui să îi supravegheze mai bine comunicaţiile.

Luna trecută, Elon Musk i-a şocat pe investitori după ce a anunţat că vrea să scoată Tesla de pe bursă la un preţ de 420 de dolari pe acţiune. Ulterior, Musk a anunţat că s-a întâlnit cu Consiliul de Administraţie şi i-a informat că "cea mai bună opţiune pentru Tesla este să rămână o companie cotată la bursă. Consiliul director a fost de acord" a scris Musk într-un mesaj publicat pe blogul companiei.

Între timp însă acţiunile Tesla au pierdut peste 30% din valoare pe fondul incertitudinilor cu privire la modul în care Musk va strânge cele 72 de miliarde de dolari necesare pentru a face din Tesla o companie privată.

De asemenea, Musk, care deţine aproximativ o cincime din acţiunile Tesla, declara anterior că fondul suveran de investiţii din Arabia Saudită ar putea finanţa scoaterea Tesla de pe bursă. În schimb, Reuters informa recent că fondul suveran de investiţii din Arabia Saudită poartă discuţii pentru a investi în rivalul Tesla, Lucid Motors Inc.

Musk şi Tesla se confruntă cu acţiuni în justiţie şi o anchetă din partea organismului de reglementare a bursei americane (Securities and Exchange Commission) pentru prăbuşirea cursului acţiunilor Tesla după ce Musk a publicat un mesaj pe Teeter în care spunea că şi-a "asigurat" finanţarea pentru a face din Tesla o companie privată. În mod normal un anunţ atât de important ar fi trebuit explicat în detaliu în faţa organismelor de reglementare.