Mesajul, care a fost transmis și angajaților, a dus marţi la creşterea cu 11% a acţiunilor producătorului de automobile electrice, transmite Reuters, preluat de News.ro.

O astfel de măsură ar scoate Tesla din atenţia Wall Street, dar i-ar putea limita accesul la capital.

Operaţiunea ar fi una dintre cele mai mari tranzacţii de acest tip din istorie, cu o ţintă de preţ de circa 82 de miliarde de dolari, în baza unui preţ de 420 de dolari pe acţiune.

Mă gândesc să retrag Tesla de la bursă, la un preţ al acţiunilor de 420 de dolari pe unitate. Finanţare asigurată”, a scris Musk pe Twitter.

Preţul de 420 de dolari pe acţiune ar fi cu 22,8% peste cel înregistrat de titlurile Tesla la închiderea tranzacţiilor de luni.

Tesla nu a răspuns imediat solicitărilor de confirmări sau clarificări.

Când o persoană a scris pe Twitter că retragerea de la bursă ar scuti Tesla ”de multe bătăi de cap”, Musk a replicat ”Da”.

Comisia americană pentru bursă şi valori mobiliare permite companiilor să se folosească de reţelele de socializare, precum Facebook şi Twitter pentru a anunţa informaţii majore, în conformitate cu reglementările referitoare la informarea corectă, cu condiţia ca investitorii să fi fost alertaţi ce reţele vor fi folosite în acest scop.

SEC nu a răspuns imediat solicitărilor de a comenta tweet-ul lui Musk.

Pe de altă parte, Financial Times scrie că Fondul Suveran de Investiţii din Arabia Saudită (PIF) a achiziţionat anul acesta o participaţie de 3-5% în producătorul american de automobile electrice, transmite Reuters.

Dacă PIF deţine sub 5% din Tesla, nu trebuie să anunţe public nivelul participaţiei. Conform datelor Bloomberg, Fondul Suveran de Investiţii din Arabia Saudită este unul din cei mai mari acţionari ai Tesla, în condiţiile în care Elon Musk deţine 19,9%. Şi grupul chinez Tencent Holdings a achiziţionat anul trecut o participaţie de 5% în Tesla.

Reprezentanţii Tesla nu au confirmat informaţiile din Financial Times.

Acţiunile Tesla au crescut marţi până la 371,15 de dolari pe unitate, iar ulterior au fost suspendate timp de o jumătate de oră în aşteptarea unor noi informaţii. La reluarea tranzacţiilor, titlurile Tesla au urcat cu 11%.

La închiderea tranzacţiilor de luni, Tesla avea o capitalizare de piaţă de 58 de miliarde de dolari. Musk deţine aproape 20% din acţiunile companiei.

Musk a fost supus unor presiuni intense în acest an, pentru a dovedi că îşi poate respecta promisiunea de a transforma compania nerentabilă într-un producător auto de automobile de serie. Obiectivul a dus la creşterea acţiunilor Tesla şi la o capitalizare de piaţă mai mare decât cea a General Motors.

Retragerea Tesla de la bursă ar fi un mijloc de a evita atenţia intensă a pieţei. Musk a avut conflicte cu investitorii, autorităţile de reglementare, criticii şi reporterii şi rămân întrebări legate de dificultăţile de producţie, cererea pe termen lung a automobilelor companiei şi incertitudinile referitoare la finanţare.

Speranţa mea este ca actualii investitori să rămână cu Tesla, chiar dacă vom fi companie privată. Am crea un fond special care ar permite tuturor să rămână cu Tesla. Facem deja acest lucru cu investiţia Space X a Fidelity”, a scris Musk.

Analiştii au luat în serios mesajul tweet-ul lui Musk. ”Cred că Tesla consideră tweet-urile ca informare publică. Cred că este serios...”, a spus un analist al Elazar Advisors, Chaim Siegel.